Iva Zagoda: A_22 : Kretanja // prostorna instalacija

01.04.2023. 19:00 galerija ZILIK Karlovac ///
program Nova kultura _ Hibridni grad .023 nastavljamo prostornom instalacijom / izložbom umjetnice Ive Zagode A_22: Kretanja.
Ovogodišnjim programom istražuje se odnose prostora i publike i njihove transformacije kroz umjetničke koncepte.

FACEBOOK

Vizura grada, šumovi iz okoline, titraji zgrada i prirode te impresije prizora svoje upriličenje nalaze u skulpturama Ive Zagoda koja svoja kretanja različitim prostorima bilježi na tijelima svojih radova. Svaka od izloženih skulptura amalgam je doživljaja izazvanih neposrednim opažanjem i doživljavanjem predmeta ili prostora koji naposljetku postaju živa tvorevina autoričinih kretanja. Baš kao što se i u Feldenkrais tehnici pokreti biraju po funkcionalnosti, tako i umjetnica sakuplja i gotovo slikarskim jezikom spaja ono što svakodnevno radi, vidi i osjeća, stvarajući svoja djela. Gotove, usputno pronađene predmete koje koristi kao dijelove svojih plastika, umjetnica modelira i kombinira kako bi dokumentirala ne samo svoje pokrete, nego i uz njih povezane zvukove, slike, boje i teksture predstavljajući puni doživljaj dinamike njenih migracija.

Radovi umjetnice tako stvaraju jednu ritmičku cjelinu koja je kontradiktorno i zamrznuta u vremenu jer označava tek treptaj različitih kretanja, ali je i bezvremenska jer nadživljava vrijeme i prostor te paralelno predočuje nekoliko doživljaja kretanja na jednom radu. Svaka plastika nije jedna kruta tematska cjelina, već je svaki rad iskaz nekoliko oživljenih iskustava umjetnice odjednom koja sagledana iz drugačijih rakursa stvaraju kompletno novi dojam uhvaćenog kretanja. Vrijednost radova ne ogleda se samo u njihovoj prostornosti i multiperspektivnim načinima gledanja na pokret, već i u prazninama koje se prirodno stvaraju unutar i oko radova doprinoseći ne samo utisku gibanja koji je ucrtan u njih, nego i prisilnim stankama u pokretanju. Pomične žice instalirane na središnjoj metalnoj poluzi pretvaraju svaku cjelinu u mobile koji strujanjem zraka, vibracijama ili okolnim gibanjem dinamiziraju plastike, oživljavaju ih i daju im iznova novo, jedinstveno vizualno ruho ovjekovječeno u jednom trenutku ili prostoru u kojem se nalaze.
Unatoč tomu što je svaka izložena umjetnička dionica opažaj za sebe, postoji ipak jedan element koji im je zajednički – element kuba koji u svojoj nebrušenoj formi funkcionira kao postament, dok u simboličkoj fungira kao iskonski označitelj za autoricu iz čijeg se jastva produciraju kretanja i njima pripisani dojmovi. Kocku se stoga može promatrati kao svojevrsnu kutiju iz koje izlaze akcije i čiju nit vodilju čine poluge iz kojih se dalje razgranaju daljnji događaji. Živost kompozicije koja izlazi iz kutija Zagode nalik je kompozicijama koje je konstruktivistički velikan Naum Gabo radio ne u svojim grafikama u kojima je duktus bio spontan i intuitivan poput umjetničinih. Linije koje su vidljive kod Gaboa jednako su autentične naravi kao i kod umjetnice – linije gotovo da žive odvojeni život pa se po vlastitom nahođenju zatvaraju ili otvaraju, susreću ili razmiču te šire ili skupljaju, ovisno kako ih se gleda. U tom slobodnom rasteru linija i oblika nazire se senzibilitet umjetnice koja i najmanju vlastitu suptilnost pretače u umjetničku viziju.

>>> Iva Zagoda
rođena je 1992. godine u Zagrebu, završila je Akademiju likovnih umjetnosti, Nastavnički odsjek/slikarstvo, u Zagrebu, u klasi prof. Damira Sokića 2019. godine.
Izlagala je na pet samostalnih i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih valja istaknuti: samostalne izložbe Zaron, Galerija Kranjčar; Odgovor glazbi, Galerija Greta te Opterećenje slobode, Academia Moderna. Dobitnica je Grandprix nagrade na 16. erste fragmentima; druge otkupne nagrade muzeja grada Rovinja te stipendije za studentsku razmjenu erasmus + u Pragu. Živi i radi u Zagrebu

>>> Organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad .023 uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske , Grada Karlovca, Karlovačke županije uz suradnju s Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor – Galerija ZILIK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *