Nastavljen rad platforme Novi naručitelji

KA-MATRIX nastavlja sa sudjelovanjem u novopokrenutoj pltformi Novih naručitelja (NN).

Na sastanku 16.3. predstavljeno je 15-tak primjera projekata NN, koji su u proteklih 20-tak godina realizirani u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Finskoj, Švedskoj, uz manji dio projekata u Africi (Nigeriji i Kamerunu).
Osvrnulo se i na različite oblike suradnje umjetnika/ca i lokalne zajednice u predstavljenim projektima te na različite tipove naručitelja koji dolaze iz različitih društvenih krugova i različitih su profesija, između ostalog i doktori/ce medicine. Postavljeno je pitanje da ukoliko je u modelu NN riječ o davanju uloge naručitelja onima koji to pravo inače nemaju, je li u duhu modela to pravo dati pripadnicima viših društvenih slojeva koji si mogu priuštiti takve sadržaje.
U Hrvatskoj je u novije vrijeme, u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu i u KBC Split na inicijativu ili u suradnji s osobljem bolnice pokrenut izlagački program – te primjeri prepoznati su kao bliski modelu NN jer su naručeni za prostore bolnice.

U dijelu sastanka posvećenom kratkom predstavljanju članica i sredina u kojima djeluju prikazan je video-prilog o javnoj skulpturi u Velikoj Gorici, kojeg je priredila Tea Gudek Šnajdar (predstavnica Galerije Galženica), a Vera Ćuže Abramović (predstavnica Gradske knjižnice Požega) predstavila je grad i izbor projekata s lokalnom zajednicom na kojima je surađivala.

Sudionici su raspravljali o Protokolu Novih naručitelja, u kojem se definiraju uloge i načela rada u ovom specifičnom modelu umjetničke produkcije, a potpom je kustosica Ana Kutleša iz Udruge BLOK predstavila nagrađeni projekt udruge Muzej susjedstva Trešnjevka – Izgradnja odozdo, pokrenut kao prvi korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima i uključivanju zajednice. To je bila prva u nizu prezentacija u kojima će članice platforme detaljnije predstaviti sredinu u kojoj djeluju i svoj rad u istoj obzirom na potencijale formata Novih naručitelja. Ana je sudionike upoznala s oblicima participacije građanstva koji za Muzej donose predmete poput znački, medalja, knjižica i fotografija, iznose im priče o tim predmetima a oni ih, u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja interpretiraju i stavljaju u širi društveni kontekst. Važno im je pritom socijalističko nasljeđe Trešnjevke i žele se kritički baviti poviješću Jugoslavije. U diskusiji koja je uslijedila razmotrena je mogućnost da građani sami, prema modelu NN, budu naručitelji jednog takvog muzeja te otvorili pitanje o razlici između kulturnih radnika/ca (ovdje udruge BLOK) i ostalih građana kao naručitelja.

Zaključeno je da je potrebno razraditi kriterije po kojima će se pojedine projekte uspoređivati s modelom NN, čemu ćemo se posvetiti u narednom razdoblju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *