Održan okrugli stol Uloga civilnog društva u kriznim situacijama

Karlovačke udruge KA-MATRIX, Eko Pan i Avadhuta organizirale su okrugli stol „Uloga civilnog društva u kriznim situacijama“. Uvod raspravi dali su mr.sc Tatjana Čumpek, koordinatorica djelovanja civilne zaštite (Služba civilne zaštite Karlovac), Hrvoje Jurković (Ranger – čuvari prirode Karlovac) i Denis Mikšić (KA-MATRIX, voditelj projekta).

Osim informacija o projektu i provedenim aktivnostima u ovodu su predstavljene razlike kriznih planova u europskim državama, te pregled kriznih planova za Karlovac i Karlovačku županiju.

Uz naše sugrađane, okruglom stolu bili su predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Veleučilišta u Karlovcu, Grada Karlovca, JVP Karlovac, udruga Naš Turanj, Pagod, Radio klub Karlovac, DVD Karlovac, gradski vijećnici i drugi zainteresirani građani/ke.
Uvod u raspravu dali su mr.sc Tatjana Čumpek, koordinatorica djelovanja civilne zaštite (Služba civilne zaštite Karlovac), Hrvoje Jurković (Ranger – čuvari prirode Karlovac) i Denis Mikšić (KA-MATRIX, voditelj projekta). Okrugli stol organiziran je kao dio projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelji projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice Denis Mikšić (KA-MATRIX) i Denis Frančišković (EKO PAN) informirali su prisutne o provedenim aktivnostima i zaključcima četiri projektna modula.
Povezivanje organizacija civilnog društva Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije koje do sada nisu surađivale, istaknuo je Mikšić, najznačajniji je doprinos projekta. Zahvalio je na suradnji s civilnom zaštitom i pomoći pri izradi više dokumenata koji će biti temelj daljnjeg uključivanja građana krizne situacije kao i aktivnom angažmanu udruga u kreiranju javnih politika na lokalnom i regionalnom nivou.

Tatjana Čumpek iz Službe civilne zaštite upoznala je prisutne s nacionalnim strategijama koje redom navode važnost uključivanja građana i „civilnu pripremljenost“ kao temelj otpornosti društva. Usporedili smo hrvatsku regulativu s područja civilne zaštite i brojne zakonske obveze općina, gradova i županija sa sustavima civilne zaštite u „zapadnim“ članicama EU kako bi se dobila jasnija slika o modelima reagiranja u velikim nesrećama.

Predstavnik Rangera Hrvoje Jurković dao je pregled dosadašnjih aktivnosti udruge Ranger Karlovac s primjerima intervencija na karlovačkom području kao dio provedenih akcija na području Hrvatske.

Potom je uslijedila rasprava vezana za djelovanje sustava i javnih službi u kriznim situacijama, a očekivano najviše riječi je bilo vezano za potres u Petrinji i reakcije u prvim danima. Nakon vijesti o potresu razne udruge, inicijative, grupe i pojedinci krenuli su na pogođena područja kako bi pomogli u spašavanju građana i otklanjanju štete te doprinijeli normalizaciji života. Zanimljivi su bili komentari na sporost i neučinkovitost sustava.

Prikazani su trenutno važeći planovi djelovanja civilne zaštite za grad Karlovac i Karlovačku županiju koji su, prema riječima Tatjane Čumpek, preopsežni, s nizom nedostataka, manjkavim postupcima i neodređenim odgovornostima u nesrećama.
Ladislav Madunić iz Radio kluba Karlovac skrenuo je pažnju je da se u velikoj nesreći prekidaju uobičajeni komunikacije te prigovorio da radio – amateri nisu pozvani za sudjelovanje: „Nakon potresa bili smo spremni za pokret no nitko nas nije zvao da se uključimo i organiziramo sustave veze.” Također predlaže da sustav mora prepoznati i koristiti stručnjake unutar građanstva prema specijalnostima i aktivnostima.
Nikola Bakale iz DVD Karlovac iskazano je nepovjerenje i manjak komunikacije sustava civilne zaštite prema specijaliziranim udrugama u Karlovcu kao što je te ponudio suradnju s timovima s potražnim psima.
Predstavnici udruge Naš Turanj naglasili su da ako sustav civilne zaštite ne bude funkcionirao građani će se sami ponovno morati samoorganizirati kao što je bio slučaj i pri nekim ranijim kriznim situacijama.

Na kraju okruglog stola zaključeno je kako je potrebno nastaviti s aktivnostima započetim u projektu, mapiranjem kapaciteta udruga i uključivanjem civilnog društva u djelovanje stožera civilne zaštite.
Okrugli stol proveden je kao dio kampanje #srcezajednice kojom se ukazuje na važnost uloge civilnog društva u zajednici, a organizirana je u okviru projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice koji provode udruge KA-MATRIX, EKO PAN i Avadhuta.

~ o projektu Suradnjom i praksom do održive zajednice ~

Cilj projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice je informirati i povezati lokalne organizacija civilnog društva na području Karlovca i Karlovačke županije u cilju pravovremenog i učinkovitog odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama. Program se provodi kroz niz radionica, javnih akcija i kampanja u smislu prijenosa znanja i praktičnog djelovanja.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Ukupna vrijednost projekta je 474.563,71,00 kuna. Projekt provodi udruga KA-MATRIX u partnerstvu s udrugama Avadhuta – udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života i PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *