Održana tribina o prostoru za nezavisnu kulturu u Karlovcu

mala scenaJavna tribina “Potrebe dodjeljivanja, otvaranja i upravljanja javnog prostora namijenjenog nezavisnoj kulturnoj sceni” održana je u svježe uređenom prostoru kluba Mala Scena Hrvatskog doma u Karlovcu. Na tribinu su se odazvali gotovo svi kandidati za gradonačelnika Karlovca, predstavnici drugih političkih stranaka, predstavnici više od deset karlovačkih udruga koje provode programe nezavisne kulture te predstavnica Saveza udruga Klubtura.

Tribina je nakon službenog otvaranja započela predstavljanjem projekta KA-operativa te istoimene mreže udruga u nezavisnoj kulturi. Predstavljanje inicijative KA-operativa održao je koordinator projekta Domagoj Šavor iz udruge Domaći.
Nakon toga, Pero Desović, predsjednik Studija8 objasnio je trenutnu situaciju i potrebe nezavisne kulturne scene i organizacija koje djeluju na lokalnoj razini. Za prezentaciju su korišteni i podaci dobiveni istraživanjem koje je provedeno prošle godine a ticalo se stanja na lokalnoj sceni s naglaskom na kulturu i potrebe mladih.

Miranda Veljačić, potpredsjednica Saveza udruga Klubtura upoznala je prisutne s radom Saveza, dodatno pojasnila pojam i važnost nezavisne kulture te opisala trenutnu situaciju prostora nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

Nakon toga pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnostiAndreja  rekla je kako nezavisna kulturna scena daje velik doprinos ukupnoj kulturnoj slici grada Karlovca te spomenula još neke objekta u kojima se provodi dio programa nezavisne kulture no da i dalje postoji potreba za prostorom koji će objediniti postojeće inicijative. Malu Scenu vidi kao dio šireg centra za nezavisnu kulturu te se slaže da samo jedan prostor ne može zadovoljiti sve navedene potrebe koje Grad u potpunosti razumije i želi zajedno s udrugama riješiti.

Postavljeno je pitanje samim gradonačelničkim kandidatima jesu li i u kojoj mjeri upoznati s potrebama predstavljenim u prezentacijama te na koji način namjeravaju odgovoriti na spomenute potrebe ukoliko budu izabrani.

Prvi je odgovorio kandidat Marinko Marinović (HSP) koji je otvoreno objavio kako bi cijeli Hrvatski dom dao na upravljanje i vođenje nezavisnoj kulturnoj sceni sjetivši se i vlastitih studentskih dana kad je i sam bio aktivan na zagrebačkoj sceni, između ostaloga i pisao za omladinske novine Polet: “Upoznat sam s problemima alternativne kulturne scene, mladim ljudima je jako teško iskazati svoje stavove, želje i namjere. Nakon što se prostor da udrugama na nezavisnoj kulturnoj sceni grad treba financijski podržavati tu ustanovu ali ne smije zadirati u programsku strategiju. Za financiranje nezavisne kulturne scene treba se razraditi jasni kriteriji”. S izradom kriterija za financiranje složio se i aktualni dogradonačelnik, Dubravko Delić.

Josip Benčić (SDP) rekao je kako je Grad svojevremeno mogao vrlo povoljno otkupiti zgradu kina Edison koja bi se također mogla uklopiti u sustav budućeg višelokacijskog CZNK.

Davor Petračić (NK) se također nadovezao na situaciju oko Hrvatskog doma: “U Hrvatski dom se nije ulagalo 30 godina, da bi sad, pred izbore bila uređena Mala Scena.” Izrazio je zabrinutost zbog više tehničkih propusta u izvedbi uređenja, te napomenuo da je, uz Scenu, potrebno urediti i “veliku dvoranu” i podrumske prostore uputivši pitanje prisutnim članovima udruga za koje programe nedostaje prostora.

Odgovorila mu je Vera Vrbanac Mitrović, voditeljica Studija 23, kako u u Karlovcu nedostaje prostora za većinu programa koje udruge provode te da se snalaze u prostorima javnih institucija, kazališta i Doma HV Zrinski u “programskim rupama”, između redovitih termina što vrlo otežava svaki kontinuiraniji rad.

Tu se nadovezala i Snježana Kirinić (HL-SR) kako se ne smije zaboraviti kao “vlast”, pa i u predizborno vrijeme, ne gradi svojim sredstavima već se radi o javnom novcu za koji se mora znati na koji nači i zašto se troši.

U više navrata postavljena su pitanja sredstava, isplativosti i samofinanciranja na što je Miranda Veljačić pojasnila kako se u Europskoj uniji tek 20% troškova ovakvih ustanova pokriva od vlastite zarade te kako se nikako ne smije dovesti do situacije da se kultura financira ukoliko ostane dovoljno sredstava. Također je upoznala prisutne kako se trenutno se radi na umrežavanju kulturnih centara u Hrvatskoj.

Na pitanje okupljenih kandidata što udruge imaju za ponuditi, Aleksandra Podrebarac (Carpe Diem) je predstavila Deklaraciju o namjeri podržavanja i razvijanja nezavisne kulturne scene u Karlovcu pripremljenu od strane KA-operative. Deklaracija je i podijeljena prisutnima koji su pozvani da se javno očituju idućih desetak dana sa svojim mišljenjim i prijedlozima te se sukladno izrečenom na tribini i slože s navedenim mjerama.

Za kraj su se kandidati složili kako Grad mora urediti Hrvatski dom, riješiti pravna pitanja oko ugovora o koncesiji te zajedno s udrugama iznaći model upravljanja oko čega mora postojati politički koncenzus. Prostor se mora početi puniti sadržajima, biti otvoren kreativnosti, a kultura mora biti dostupna svima.

Preneseno s: http://planetmagazin.net/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *