Riječka radionica fotografiranja spomenika Naslijeđe borbe

naslijedje borbe rojc pula ka-matrix škatula02.05. Rijeka
Nakon uspješne radionice u Puli i dijelu Istre projekt Naslijeđe borbe nastavljen je radionicom fotografiranja u Rijeci.

Zahvaljujući pomoći Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci koji je pružio informacije iz katastra locirano je preko 80 spomeničkih lokaliteta u Primorsko-goranskoj županiji od kojh je u ovoj akciji dokumentirano njih 30. Tako su polaznici radionice obišli šire područje od prvotno planiranog užeg centra Rijeke, sve od Sv. Kuzma do Kastva.
Radionicu se odvijala pod vodstvom članova udruge Škatula iz Rijeke, Damira Batarela i Romana Perića.
Nakon fotoradionica u Puli i Rijeci fotografirati će se postojeći spomenici i lokacije gdje su se nalazili u Splitu i Karlovcu.

Izbor prikupljenih fotografija biti će prikazan i na izložbi Naslijeđe borbe koja će, uz popratni program, biti otvorena već 8. svibnja u Rijeci.

Aktivnost dokumentiranja antifašističkih spomenika odvija se u okviru partnerskog projekta Naslijeđe borbe koji provode Škatula iz Rijeke, Monte Paradiso iz Pule, KA-Matrix iz Karlovca i Info-zona iz Splita.

Ucrtane lokacije obuhvaćene projektom provjerite na Google Map i FB stranici https://www.facebook.com/pages/Naslijeđe-borbe/1477299425818978.

više o projektu

Projektom se želi propitati naslijeđe antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija, stanja i stvarne umjetničke vrijednosti postojećih objekata.

Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktivnosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada / županije.

Projekt se odvija u Puli, Karlovcu, Rijeci i Splitu kroz tri segmenta: otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu – dokumentiranja i označavanja lokaliteta na Google Map, izradu online galerije na FaceBook stranici te izložbu fotografija uz prateći program.

U ovom dijelu projekta želi se pobuditi interes kod mlađih generacija, ponajviše srednjoškolaca i studenata za pitanja kao što su očuvanje spomenika antifašizma kroz njima zanimljive metode te otvoriti sve aktualniju temu uz preispitivanje nasljeđa antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih ili demagoških prizvuka.

Projekt Naslijeđe borbe odvija se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade ‘Kultura nova’.

Projekt Naslijeđe borbe provodi se kroz platformu Clubture.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *