Urbanistička početnica u Zvijezdi

urbanistička karlovacU okviru platforme Urbanistička početnica u subotu 5.12.2015. organizira se tura karlovačkim starim gradskim centrom koja kreće ispred Male urbane zajednice – MUZA, Haulikova 22 u 11:00 sati, a trajati će oko 3 sata. Ovogodišnja tema je stanovanje te će sudionici se radionice imati prilike vidjeti unutrašnjost nekoliko stanova i kuća u najužem gradskom centru.

U sklopu programa održati će se razgovor “Prostor za zajednicu” za voditeljicom projekta “Mayday! Majdan! Mayday!” Antonijom Eremut i suradnikom na projektu mladim arhitektom Franom Dumandžićem o revitalizaciji napuštenog tupinoloma u Solinu. Kao nastavak šetnje i razgovora sa stanarima u jednom od stanova otvoriti ćemo izložbu radova studenata arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu nastalih na radionici u sklopu projekta, te čuti kako izgleda suradnja između Grada Solina, Hrvatskih šuma, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, niza stručnjaka, građana i vrijednih pojedinca u realizaciji ovakvog projekta.

Urbanistička početnica i ovom prilikom poziva lokalnu zajednicu na aktivnu participaciju u sudjelovanju u aktivnostima, a uz građane pozivamo i predstavnike muzeja, jedinice lokalne samouprave, kao i drugih gradskih institucija, udruga i inicijativa.

Obilazak gradskih stanova zajednički organiziraju Platforma 9.81 i KA-MATRIX uz pomoć Dubovačkih streličara te stanara i vlasnika nekoliko objekata. Urbanističku početnicu čine organizacije iz područja nezavisne kulture, udruge Art radionica Lazareti, BLOK, KA-MATRIX, Drugo more, Pravo na grad, Platforma 9,81 i ustanove Multimedijalni kulturni centar Split i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka. Program podržavaju: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ministarstvo kulture, gradovi Dubrovnik, Karlovac i Rijeka.

———-

Urbanistička početnica je platforma za edukaciju javnosti o organizaciji prostora. Edukacija u okviru Urbanističke početnice odvija se kroz interaktivne formate poput radionica, razgovora i igara. Smisao platforme je prijenos znanja o socijalnim, ekonomskim, ekološkim, estetskim i etičkim implikacijama organizacije životnog prostora, te osnaživanje građana za sudjelovanje u procesima organizacije prostora. Fokus djelovanja je na edukaciji ne-stručne javnosti, tj. one javnosti koja svakodnevno koristi prostor ali se profesionalno ne bavi njegovom organizacijom i planiranjem. Kroz projekte sudionici se bave konkretnim situacijama prostornog planiranja kako bi se građani osnažili za sudjelovanje u procesima organizacije prostora. Organizacije-članice platforme bave se zadanim tematskim okvirom i pristupaju mu iz vlastite perspektive djelovanja te daju doprinos kontekstualizacijom teme u lokalni kontekst, provedbom lokalnih aktivnosti i doprinosom korpusu znanja Urbanističke početnice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *