Iza granica još jednom u Zagrebu

iza_granica_15022.-25.5. AKC Medika, Zagreb
Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja instalacije Iza granica, karlovačkog umjetnika Ranka Ajdinovića, u Galeriji Siva, poznata “bijela kocka koja je već iznutra nego izvana” bit će postavljena u dvorištu AKC Medika u Zagrebu kao dio ovodišnjeg festivala FAKI.

Ova instalacija nastavak je suradnje KA-MATRIX-a i zagrebačkog Attacka! a instalacija će biti postavljena u dvorištu Medike od 22 – 27. svibnja 2018.
Iza granica predstavljen je još 2015. godine u okviru programa udruge KA-MATRIX Nova kultura _ Hibridni grad u Karlovcu. Instalacijom umjetnik propituje interakciju malih ljudi u javnom prostoru na način da građani mogu na različite načine sudjelovati u samom djelu: ostavljajući ili pišući poruke, dodirajući rad, fotografirajući i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. Instalacija tako omogućuje publici interakciju i poziva da se samostalno uključi u promišljanje umjetničkog rada. Autor ovim radom odlazi iz polja materijalnog/linearnog u sferično razmišljanje i poimanje. Što se nalazi iza granica svjesnog, razuma, iza granica života ili prostora koji nas okružuje, što je bitak i izvor svega moći će se propitati kroz direktno sudjelovanje u djelu. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju.

Nakon premijernog postavljanja 2015. godine instalacija je poslužila kao dio scenografije suvremene plesne predstave Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! a potom je postavljena i krajem 2017. godine u Galeriji Siva u Zagrebu.
Uz autora, Ranka Ajdinovića, produkciju projekta Iza granica potpisuje KMTRX tim.

/////////////////

Ranko Ajdinović zainteresiranost prema likovnoj umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu prepoznaje još u ranom djetinjstvu. Umjetničku karijeru započinje 2008. Način na koji se izražava je multimedijalan. Uglavnom radi u svom studiju u Karlovcu, iza sebe ima deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Neki od njegovih radova nalaze se kod poznatih kolekcionara kao što je Zbirka Krajačić u Hrvatskoj, De De Bridgewater dvostuka osvajačica Grammy-a, te u mnogim privatnim kolekcijama u Parizu, New Yorku, Veroni, Kreti, Kaliforniji, Washingtonu, Amsterdamu, Havajima.
Završio je Art house College of Visual Arts u Ljubljani.
Dosada je izlagao:
Words dance publishing 2017, Pennsylvania, USA
Magazin Living, 2016
Street art Karneval (grupna izložba), 2015, Pula, Duga Resa, Zagreb
Grupna Izložba, Galerija Siva, Zagreb, 2015
Instalacija u otvorenom javnom prostoru “Iza Granica“, 2015, Karlovac
Samostalna izložba 2015 Poslovni centar Zavrtnica, Zagreb
Samostalna izložba, 2014, Umag
Kunstbunker art festival, Duga Resa, 2013
Instalacija “Sve je unutra”, Nepokoreni grad art festival, Karlovac, 2013
Izložba “Ciklus svjetlosti”, 2013, Knjižnica Voltino, Zagreb
Izložba “Ciklus svjetlosti”, prosinac 2012., Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac
Izložba, kolovoz 2012., Knjižara RiBook, Rijeka
Instalacija ” Čovjek svjetionik “, srpanj 2012., Šetalište dr. Franje Tuđmana, Karlovac
Izložba “Promjene”, travanj 2012., Galerija Studentskog centra, Karlovac

Linkovi:

Naslovnica


https://www.facebook.com/rankoajdinovicart/
https://www.instagram.com/ranko_ajdinovic_artist/?hl=hr
http://ka-matrix.hr/
https://www.facebook.com/UDRUGAKAMATRIX/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *