Izložba / instalacija Petre Šabić: Simptomi postojanja

02.-11.11.2019. Galerij ZILIK, Karlovac///
KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura Hibridni grad 019. u galeriji ZILIK postavlja izložbu / instalaciju zagrebačke umjetnice Petre Šabić. Petra će se po prvi puta u Karlovcu predstaviti prostornom instalacijom / izložbom Simptomi postojanja u kojoj koriti svoje radove nastale kombiniranim tehnikama na platnu.

Fragmentiranje pojedinih kadrova, korištenjem različitih slikarskih medija koji svojom kvalitetom određuju njen daljnji tijek, isprekidan je drugim vizualnim elementom – slovom odnosno tekstom. Tekst kao zaseban grafički i likovni element služi kao svojevrsni produžetak intuitivne težnje za stvaranjem novog impulsa unutar slike. Korištenje različitog slikarskog materijala, od grafitne olovke, fasadne boje do markera u boji i uljane pastele nudi spontano i intuitivno građenje vizualnog identiteta rada.

Umjetnost je, u jednoj od svojih dimenzija, posebice onoj koja se tiče stvaralačke akcije, izravna posljedica svijesti, a dalje i određena iluzija najvišeg ranga.
Svim oblicima ljudskog duhovnog stvaralaštva prethodi razmišljanje, traganje za istinom i smislom bitka svijeta, a otkrivanje te istine moguće je putem uspostave dijaloga u odnosu s umjetničkim djelom. Revaluacija unutarnjih ideja o pojavama i smislu u svijetu te promišljanja o egzistenciji kao elementarnom dijelu duhovnog rasta neke su od misaonih ideja koje prethode materijalizaciji prikazanih radova. Neprestana kretanja i svojevrsno uzrokovanje kaosa, prikazanog u obliku vizualnih bilješki, podsjećaju kako se kreativni fenomeni ne mogu objektivno mjeriti već doživjeti i interpretirati kroz prizmu vlastite subjektivne stvarnosti. Promjene i varijacije vlastitih unutarnjih stanja bilježe se unutar tkiva slike, a kombinacije simbola elemenata ogledaju njihovu složenost, raznolikost i neprestanu evoluciju u tumačenjima. Slikovne znakove koji nastaju na membranama platna moguće je opisati parafrazirajući C. G. Junga (1875. – 1961.) iz čega proizlazi kako oni jesu proizvodi prirode, u ovom kontekstu – unutarnje prirode te egzistiraju kao simptomi postojanja i pokušaji iskazivanja nečeg sasvim nepoznatog, ponekad nerazumljivog, ali u svakom smislu psihološki uvjetovanog.

Petra Šabić rođena je u Zagrebu, odrasla u Bjelovaru, a diplomirala je likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i sudjelovala na skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a iza sebe ima i nekoliko samostalnih izložbi.

Izložbu organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 019. uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije i pomoć Dječjeg doma Vladimir Nazor – galerija ZILIK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *