Star Voice: Revitalizacija Zvijezde počinje u Radićevoj!

Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX zajedno s partnerima u sklopu europskog projekta “Star Voice: Karlovačko javno-civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre – Zvijezde” u Velikoj vijećnici grada Karlovca u subotu 29. travnja organizirala je drugu raspravu na temu revitalizacije Zvijezde. Predstavljeni su rezultati istraživanja s građanskog savjetovanja “Zvijezda: Odakle početi?”, održanog u studenome prošle godine, nakon čega su svoj osvrt dali stručnjaci i kandidati za gradonačelnika Karlovca. Gradonačelnički kandidati su u posljednjem dijelu rasprave odgovarali na pitanja građana i stručnjaka na koji način će unaprijediti uvjete za život i razvoj Zvijezde ukoliko budu izabrani za gradonačelnika.

Raspravu je otvorila predsjednica nositelja projekta, udruge KA-MATRIX, Manuela Kasunić. Uz predstavljanje partnera i donatora podsjetila je prisutne na razloge pokretanja projekta, uključivanje građana u proces revitalizacije Zvijezde i podizanje svijesti o važnosti ovog problema.

Pročelnica za prostorno uređenje Martina Furdek Hajdin, predstavila je infrastrukturne projekte obnove i uređenja koje su postojeća gradska uprava i gradske tvrtke proveli proteklih četiri godine te planovima za daljnje radove u idućem periodu.

Nakon uvodnih govora Igor Kuštreba iz KA-MATRIX-a predstavio je rezultate istraživanja i usporedio mišljenja građana prije i nakon građanskog savjetovanja održanog prošle godine u Gradskoj vijećnici. Radi se o metodi “deliberativnog anketiranja” prema kojoj se mišljenja građana mjere prije i poslije strukturirane i moderirane rasprave sa stručnjacima i donositeljima odluka. Nakon rasprave građani su se izjasnili kako upravljati procesom revitalizacije Zvijezde. Prema ispitanim građanima Radićeva ulica je prioritet za vraćanje života u taj dio grada, a za upravljanje procesom revitalizacije najpoželjnije je osnivanje nove agencije, posebno za tu svrhu. Sadržaje Veleučilišta najveći broj ispitanih vidi kao poželjnima za razvoj Zvijezde. U istraživanju je sudjelovalo preko 30 ljudi, a anketirane su 973 osobe, na području naselja Karlovac.

Potom su uslijedili komentari stručnjaka, građana i gradonačelničkih kandidata. Jedan od zaključaka ovog savjetovanja s građanima je da se ovakve rasprave moraju uvesti kao stalna praksa u prikupljanju mišljenja javnosti.

Ovo razmišljanje potvrdio je Antun Alegro (Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu) koji predlaže budućem gradonačelniku kako u novi mandat može krenuti bez puno razmišljanja, dovoljno je voditi se rezultatima istraživanja. S druge strane profesor Darko Babić s Filozofskog fakulteta zaključuje da se preklapaju interesi građana za rješavanjem svojih osobnih problema koji nisu vezani za način upravljanja Zvijezdom, dok se s druge strane očuvanje kulturne i povijesne vrijednosti baštine ne komunicira sukladno suvremenim praksama.

Profesor Vladimi Lay replicirao je pročelnici Furdek kako je problem ono što se moglo, a nije napravilo, te da je žalosno je da je velik broj objekata u gradskom vlasništvu u lošem ili ruševnom stanju. Urbanistički plan uređenja Zvijezde i budući Plan upravljanja gleda kao “tračnice” po kojima će se Zvijezda konačno urediti za što treba korisititi i europska sredstva. Također je mišljenja da to gradska uprava ne može napraviti samostalno već je potrebno osnivanje agencije.
Željko Trezner, stanar Zvijezde i predavač na veleučilištu Vern izrazio je djelomičnu skepsu prema rezultatima u kojima se vide želje i promišljanja građana bez saznanja o mogućnostima financiranja. Kao i većina sudionika pozdravio je način na koji je KA-MATRIX pokrenuo proces istraživanja mišljenja građana.

Skeptičniji je bio karlovački novinar Tihomir Ivka koji svjedoči kronologiju propadanja. Rezultati istraživanja su očekivani i razumljivi obzirom da je Zvijezda počela umirati izgradnjom Novog centra. Na situaciji u Radićevoj “pale” su, prema Ivki, sve gradske strukture jer se zna da postoji dvadeset zatvorenih lokala: gradska vlast trebala bi pitati vlasnike zašto su im lokalni zatvoreni i neiskorišteni. Uređenje Radićeve ulice bio i početak vraćanja života, a postavljanje standarda za uređenje Zvijezde trebao bi imati konsenzus svih političkih opcija.

Nakon izjašnjavanja stručnjaka o rezultatima istraživanja gradonačelnički kandidati su dali svoja mišljenja, prijedloge i odgovore na pitanja građana.

Gradonačelnički kandidati, ali i stručnjaci podijeljenih su mišljenja o osnivanju zasebne agencije koja će se brinuti o upravljanju Zvijezdom. Osim toga bilo je zanimljivo čuti planove i ideje za revitalizaciju starog gradskog centra. Davorin Petračić se zalaže za postavljanje infrastrukturnih uvjeta uređenja kompletne Zvijezde. Ukoliko se i osnuje agencija za upravljanje, potrebno je jasno znati što će ona raditi. S njim se ne slaže Nikola Badovinac koji predlaže uređenje jedne ulice kao “umjetničke oaze” s craft pivnicama i ateljeima, te uređenje glavnog gradskog trga.

Privlačenje europskih sredstava želja je Davora Bartolca, no za tako nešto prvenstveno valja osigurati proračunska sredstva. Ivan Vilibor Sinčić kao glavnu smjernicu navodi rebrendiranje grada i osmišljavanje turističke ponude. Očekivano, najbolje upoznat s trenutnim stanjem i planovima sadašnji je predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić. Podsjeća da je nakon donošenja UPU-a raspisan natječaj za uređenje komunalne infrastrukture, te da će Grad biti partner za uređenje gradskih prostora.

Također, Grad mora donositi mjere kojima će se poticati ostanak građana u Zvijezdi.
Zanimljivo je da se pitanja obnove bedema ovaj puta nije ni potezalo. Vanjske obode Zvijezde, odnosno kružno šetalište uz šančeve prokomentirao je Davor Petračić. Mišljenja je kako se u gradu ne vodi dovoljno brige o drvnom fondu koji uz memorijsku ima i praktičnu vrijednost dok Mandić gleda Radićevu kao komunikaciju između dvaju rijeka, Korane i Kupe. Zanimljivo je da od strane gradonačelničkih kandidata nije bilo konkretnih i praktičnih odgovora na stalno pitanje obnove starih zgrada ili gradnja replika pa se odgovori i rješenja najčešće prepuštaju mišljenju “konzervatora”.
Svi prisutni složili su se da je praksa javnih savjetovanja kroz metodu deliberativne rasprave s građanima korisna te da je potrebno češće, bar jednom godišnje dati na ovaj način uključiti javnost s prijedlozima i rješenjima za važna sistemska pitanja na lokalnoj razini.
………..

Deliberativna rasprava provedena je u sklopu projekt “STAR VOICE – karlovačko-javno civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti za revitalizaciju gradske jezgre Zvijezde”. Cilj projekta “STAR VOICE” je uključiti veći broj građana u upravljanje Zvijezdom te ojačati partnerstvo javnog i civilnog sektora. Građanima je omogućen aktivan nadzor i sudjelovanje u upravljanju gradskom jezgrom “Zvijezdom”.

Projekt provode Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, Grad Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka. Financira se iz IPA fonda Europske unije, vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a odobreno je 130.398,07 eura.

Više informcija o projektu Star Voice na e-mail: jelena@ka-matrix.hr ili mobitel 095 444 6880

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *