Fanzini.hr otvaraju jesen u Info-shopu

10.9. Infoshop/ MUZA / HAulikova 22 / Karlovac ///
Prvo jesensko događanje u okviru programa Moment kulture karlovačke Male knjižnice nezavisne kulture – Info-shopa Fanzin-o-teka smještenog u Haulikovoj 22 (MUZA) je prezentacija portala fanzini.hr.

Portal fanzini.hr svojevrstan je nastavak rada čakovečke Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa.

Velik dio knjižnične građe je arhiv fanzina od gotovo 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta. Fanzini su važan kulturološki fenomen kao i sredstvo komunikacije na nezavisnoj sceni i obilježili su 1980-te i 1990-te godine kad su sami akteri na taj način kreirali prostor slobodnog i kreativnog mišljenja.
Tu se rodila i ideja digitalizacije fanzinske građe i objavljivanje na jedinstvenoj internetskoj stranici. Uz Tabulu Rasu u projekt se aktivno uključio i Marko Strpić, pokretač izdavačke kuće i knjižare ‘Što Čitaš?’ te ‘Centar za dokumentiranje nezavisne kulture’.

O razlozima pokretanja, portala, načinu prikupljanjamaterijala, kao i važnosti fanzina u vremenu prije šire pojave interneta, blogova i društvenih mreža, kao i fanzinima danas prisutne će upoznati jedan od začetnika ovog projekta, Sebastijan Brumec, voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa koja djeluje kao paralelni program udruge ACT u sklopu ACT Grupe u Čakovcu.

Program organizira Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX uz potporu Ministarstva kulture RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *