helena rubcic

Helena Rubčić: Performans // audio vizualna instalacija u nastajanju Pismo tebi

helena rubcicsubota 12.11.2022. 19.00 sati Mala scena HD, Karlovac
KA-MATRIX organizira performans /  audio vizualnu instalaciju u nastajanju Pismo tebi zagrebačke umjetnice Helene Rupčić. Program će se održati u subotu, 12. studenog 2022. s početkom u 19:00 sati na Maloj Sceni Hrvatskog doma. Program se provodi u okviru projekta Nova kultura_Hibridni grad 022.

U svom novom radu umjetnica koristi papir ispisan mislima i emocijama svakodnevnog života koji stavlja u poziciju materijalnog artefakta. Publika se nalazi kao promatrač procesa i interpretator u drugačijoj formi umjetničke komunikacije. Umjetničkim konceptom, analitički i kritički istražuje i predstavlja shvaćanje umjetnosti dalje od tradicionalnih formi umjetničkog djelovanja i materijala s jedne strane, dok s druge publici daje mogućnost vlastitog shvaćanja djela u kojem se može naći svatko od nas. Instalaciju / performans Pismo tebi, sudionik može doživjeti i kao “pismo sebi” gdje propituje svoj odnos u trenutnom društvu kao i vlastito shvaćanje umjetnosti.
Facebook >>> https://www.facebook.com/events/869888610832600

O svom radu umjetnica kaže: “Suočavanje s konformizmom, usklađivanje s višestrukim društvenim ulogama koje svakodnevno igram i slobodno puštanje onog aspekta identiteta kojeg smatram autentičnim i integralnim – a kojeg izražavam u privatnim tekstualnim zapisima – mjesto je središnje dinamike ovoga rada. Proces pisanja i bilježenja, zapisivanja i ilustriranja misli u maniri struje svijesti u mojoj svakodnevici ima gotovo terapeutsku funkciju; on pretpostavlja prostor slobode, iskrenosti i sigurnosti, promišljanja i afektivnosti, no ujedno postaje najintimnijom jezgrom koja ne smije biti viđena, koja postaje tajna te koja stoga podliježe autocenzuri šaranja, križanja i brisanja.
Performansom ,,Pismo tebi” publici omogućujem uvid u proces trganja i uništavanja vlastitih napisanih tekstova što za mene predstavlja trenutak ogoljenja i proboj potrebe za jasnom komunikacijom te odbacivanjem straha od nepotpune tuđe percepcije. Performansom prikazujem intimnu radnju koja za mene simbolizira prihvaćanje i pomirbu sa napisanim tekstovima, odnosno, emocijama koje se uz njih vežu a koju sam do sada izvodila u sigurnosti svoje sobe.
U tom međuodnosu publike (u ulozi prisilnog voajera) i mene stvara se privatna atmosfera propitivanja istine percepcije, istine teksta i njihove relativnosti.”

~~~~~
O autorici:
Helena Rubčić diplomirala je 2019. godine u klasi Petra Barišića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer kiparstvo.
Dvije godine za redom pohvaljena je za uspješan rad tijekom akademske godine, a dobitnica je nagrade akademskog vijeća ALU najuspješnijim diplomantima.
Sudjelovala je na više grupnih izložbi: međunarodna žirirana izložba GrisiaYouth na kojoj je EnterArt Foundation Berlin dodijelio drugu nagradu za rad – 2017. godine, na izložbi ,,Venientes” – 34. Salon mladih – Pantoptikon u Galeriji Šira 2018. godine, dvije godine za redom sudjeluje na žiriranoj izložbi finalista za nagradu ,,Zlatna lubenica” u galeriji SKUC – Pula (2019. i 2020. godine), na međunarodnoj izložbi TransForm Action u Muzeju suvremene umjetnosti – Ljubljana, 2019. godine.
Do sada je imala pet samostalnih izložbi u Zagrebu, Karlovcu i Rovinju, a dvije javne skulpture postavila je u sklopu projekta “Svijetle pruge” u Bjelovaru.
~~~~~
Performans organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura_Hibridni grad 022. uz potporu Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *