Izložba Auzvinkl – industrijska baština u umjetnosti javnog prostora

14.05.2022. galerija ZILIK 19:00 ///
Program Nova kultura _ Hibridni grad 022. nastavlja se umjetničkom instalacijom / izložbom radova i radioničarskim programom Auzvinkl – industrijska baština u umjetnosti javnog prostora, iza koje stoji sisački autor Miroslav Šojat kojem je ovo prvo predstavljanje u Karlovcu.
Izložba se otvara u subou, 14, svibnja u 19:00 sati uprosotro karlovačke galerija ZILIK.

*****
Šojat spaja recikliranje, željezo i umjetnost u prostorne i umjetničke instalacije i uporabne predmete, a ideje uzima iz vlastite prakse ali i industrijskog nasljeđa Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak.
Program publiku uvodi u prostor i kulturu življenja u bivšoj državi kada se uz razvoj industrije, razvijala i umjetnost u industrijskim sredinama. Autor je inspiriran kulturom koja povezuje industrijsko nasljeđe i javne prostore koje dodatno obilježavaju sisački parkovi skulptura i land arta, industrijske kulture u naseljima izgrađenim za radnike, neposredno uz nekadašnje industrijske pogone. Jedan od ciljeva Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak bilo je ukazivanje pažnje radnicima na proizvodni proces kao kreativni čin, kako bi radnici u kulturi surađivali s radnicima u proizvodnji, te kako bi radnici Željezare postali aktivni subjekti kulturne politike. Autor u svojim djelima daje svojevrsni hommage nekadašnjim industrijskim naseljima i umjetnosti u javnom prostoru van dominantnih prostornih paradigmi.
Uz predstavljanje instalacija održat će se i radionica obrade metala zavarivanjem uz razgovor s umjetnikom gdje će publika imati prilike iz prve ruke upoznati se s razlozima pokretanja umjetničkog projekta koji je s godinama prerastao u poslovni poduvat.
*****
O autoru:
Miroslav Šojat po završetku srednje škole radi u Hrvatskoj i Njemačkoj kao bravar – zavarivač. Nakon brojnih gradilišta i tvornica pokreće projekt Auzvinkl kroz koji nastavlja vlastiti kreativni i umjetnički izričaj. S godinama umjetnički rad prerasta u profesionalni odnos. Njegovi radovi nalaze se u privatnim zbirkama te u vlastitom domu, a ovo je prvi put da radove objedinjeno predstavi na samostalnoj izložbi.
*****
Nova kultura _ Hibridni grad 022.
Tema ovogodišnjeg programa je industrijsko nasljeđe u umjetnosti javnog prostora i njegov utjecaj na stvaranje suvremenih umjetničkih koncepata: Program se provodi kroz prostorne instalacije, radionice, tribine, rezidencije i razgovore s autorima koji u svom radu koriste industrijske materijale, reinterpretiraju industrijsko nasljeđe koristeći suvremene alate u stvaranju novog umjetničkog produkta s kojim komuniciraju prema publici i od koje traže angažman.
*******
Radionice i izložbu organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 022. uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Karlovca, Karlovačke županije i pomoć Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *