Mia Maraković: Umjetničke knjige // prostorna instalacija

26.02.2022. 19:00 galerija ZILIK, Karlovac ///
KA-MATRIX i ove godine nastavlja s programom Nova kultura _ Hibridni grad. Program započinje prostornom instalacijom / serijom Umjetničke knjige zagrebačke umjetnice Mije Marakoviću koja se otvara u galeriji ZILIK u subotu 26.2.2022. Od 19.00 sati.

Instalacija / serija Umjetničke knjige nastala je od odbačenih knjiga, kalendara i časopisa koje su ljudi nekada upotrebljavali i kroz koje su pratili tadašnje trendove i informacije. Umjetnica je od prikupljenog materijala stvorila novo djelo – umjetničke knjige – dajući mu svoju interpretaciju kroz nove tekstove ukomponirane na instalaciji.
Ponovnim recikliranjem/upotrebom odbačenim materijalima se daje novi smisao a ujedno se i kritizira društvo masovne kulture, interes za masovne medije i potrošačko društvo.

Transformiranjem postojećih materijala kroz višegodišnji proces stvaranja i varijacija u atipičnom postavu publici se predstavlja prostorna instalacija koja zahtjeva izravan taktilni i vizualni doživljaj. Tekstovi su prepisani iz dnevnika na računalo te printani na običnom papiru čime se isključuje likovna strana dnevnika, ali se publici daje mogućnost vlastite analize, promišljanja i kritike samog djela kako bi promislila o nastanku i cilju instalacije. Autorica u ovom radu temelji svoju praksu na pop art kulturi i kritici konzumerizma koji proizlazi iz industrijske revolucije u kulturnom, društvenom i ekonomskom okruženju. U intervenciji može se pronaći utjecaj od readymades Marcela Duchampa, konceptualnog pristupa Fluxusa / Josepha Beuysa pa sve do pop arta Andya Warhola i Jeffa Koonsa.
Uz samu instalaciju u galeriji ZILIK, umjetnica će održati radionicu izrade umjetničkih knjiga za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, a tijekom otvaranja instalacije reći će više o svom novom konceptu.
******
Mia Maraković završava srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine, 2011. upisuje preddiplomski sveučilišni studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojeg završava 2014. godine te stječe naziv Sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) edukacije likovne kulture. Godine 2018. stječe titulu Magistra Likovne kulture.
Maraković se do sad predstavila na četrnaest samostalnih izložbi, u Zagrebu (Lauba, galerija Šira, Pikto), Leipzig (Hafenkombinati), te osamdesetak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu (Vijetnam, Italija, Indija, Meksiko, Makedonija). Dobitnica je rektorove nagrade i voditeljica brojih radionica za djecu, mlade i odrasle. U svojim radovima, osim tradicionalnih tehnika često izrađuje djela i instalacije koje propituju društvene odnose, koristi i eksperimentira s različitim materijalima i prostorima u koja stavlja svoja djela koja su uvijek društveno angažirana i traže sudjelovanje publike.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.
*****
Nova kultura _ Hibridni grad 022.
Tema ovogodišnjeg programa je industrijsko nasljeđe u umjetnosti javnog prostora i njegov utjecaj na stvaranje suvremenih umjetničkih koncepata: Program će se provoditi kroz prostorne instalacije, radionice, tribine, rezidencije i razgovore s autorima koji u svom radu koriste industrijske materijale, reinterpretiraju industrijsko nasljeđe koristeći suvremene alate u stvaranju novog umjetničkog produkta s kojim komuniciraju prema publici i od koje traže angažman.
*******
Radionice i izložbu organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 022. uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Karlovca, Karlovačke županije i pomoć Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *