Održana radionica o reagiranju u kriznim sitaucijama

Karlovačke udruge KA-MATRIX, Eko Pan i Avadhuta organizirale su Predavanje i radionicu Sustavi podrške i samopodrške u kriznim situacijama koju je vodila Lucija Stojković iz udruge ROMB. Radionica i predavanje održani su prostoru udruge Eko PAN a uz članove udruga uključenih u projekt Suradnjom i praksom do održive zajednice pridružio se i velik broj zainteresiranih građana.

Voditeljica radionice pojasnila je probleme s kojima se građani susreću u kriznim situacijama s naglaskom na pandemiju. Uz pitanja narušenih dnevnih obaveza i navika te ugroženost egzistencije rijetko se razmišlja o osobnom stanju pojedinca. Kroz zasebne i grupne vježbe potaknulo se samopromišljanje o vlastitim mehanizmima reagiranja i osobne odgovornosti pojedinca u kriznim situacijama.
Nakon uvoda i upoznavanja s temom i terminologijom slijedila je individualna vježba s upoznavanjem i predstavljanjem vlastitih sistema podrške i samopodrške.

Sudionici su potom imali vježbu koja se odnosila na načine sudjelovanja u grupi i grupne suradnje u kriznim situacijama, dok je iduća vježba bila s korištenjem metode asocijativnih karata
Na kraju radionice prisutni su dobili uvid u razlike reagiranja ruralne zajednice u kriznim situacijama u odnosu na urbane sredine.
Zaključak je da zbog načina života, odnosa spram proizvodnji osnovnih životnih uvjeta, pristupa vodi, ogrjevu, stanovanju i proizvodnji hrane, većom međusobnom povezanosti stanovništva ali i manjom koncentracijom stanovništva ruralna područja su u znatno manjoj mjeri bila pogođena posljedicama pandemije nego što je to bio slučaj u velikim gradovima.

Radionica je provedena kao dio kampanje #srcezajednice kojom se ukazuje na važnost uloge civilnog društva u zajednici, a organizirana je u okviru projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice koji provode udruge KA-MATRIX, EKO PAN-om i Avadhutom.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Iduća javna aktivnost u sklopu projekta je okrugli stol Uloga civilnog društva u kriznim situacijama koji će se održati u srijedu, 25. siječnja u 18:00 sati u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva ulica 5 u Karlovcu.

~ o projektu Suradnjom i praksom do održive zajednice ~

Cilj projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice je informirati i povezati lokalne organizacija civilnog društva na području Karlovca i Karlovačke županije u cilju pravovremenog i učinkovitog odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama. Program se provodi kroz niz radionica, javnih akcija i kampanja u smislu prijenosa znanja i praktičnog djelovanja.
Projekt „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 474.563,71,00 kuna. Projekt provodi udruga KA-MATRIX u partnerstvu s udrugama Avadhuta – udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života i PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr

Organizacija kampanje je sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda.
Za dodatna pitanja o provedbi projekta molimo da nas kontaktirate na telefon 095 444 6880 (Denis Mikšić) i mail denis@ka-matrix.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *