Predstava Bakice u Dvorištu zajednice

Vizual predstave Bakice 66505.06.2021. 21,00 Dorište zajednice // MUZA // Jurja Haulika 22, Karlovac ///
KA-MATRIX u suradnji s umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke predstavlja dokumentranu predstavu Bakice.
Kazališna uspješnica Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, za koju se u Rijeci već mjesecima traži karta više, gostuje u subotu, 5. lipnja u 21 sat u organizaciji udruge KA-MATRIX i umjetničke organizacije Kolektiv Igralke u dvorištu MUZA, Jurja Haulika 22. Mlade riječke glumice i autorice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke bivše su studentice Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, a s riječke nezavisne scene dovode nam istinitu predstavu koja ostavlja “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić-Jelović, Vijenac) i o kojoj će se “još dugo govoriti” (Bojana Guberac, Lupiga.com).Dokumentarna predstava “Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.

Osim što je predstava dokumentarnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani. U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo. Predstava je izazvala veliki interes publike i pohvale kritike, a također je inspirirala i istraživačke novinare kao i saborsku zastupnicu Radu Borić da o temi predstave progovori direktno u Hrvatskom saboru.

“Bakice” su međunarodni autorski projekt Kolektiva Igralke koji čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke i Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Turneja dokumentarne predstave “Bakice” u 2021. (Labin – Karlovac – Čakovec) provodi se kroz platformu Clubture, čije aktivnosti se financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba – ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva/kroz program Centri znanja. Partneri na turneji su Labin Art Express, KA-MATRIX i Murai.
Program se odvija u okviru programa Infoshopa Karlovac sufinanciranog od Ministarstva kulture i medija RH.

Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen je na 50.
Prijave / rezervacije moguće su na telefon 095 444 6880 ili info@ka-matrix.hr.

FACEBOOK >>>

„Bakice“ – autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Vanda Velagić
Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj
Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Socijalna antropologinja: Vanda Velagić
Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Tanja Blašković
Izbor glazbe: autorice i Sun Matt
Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić
Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin
Dizajner vizuala: Oleg Morović
Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković
Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)
Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Clubture (Turneja predstave 2021.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *