Star Voice: Velika rasprava o Zvijezdi

star voice karlovac ka-matrixsubota, 19.11. od 09:00 Velika vijećnica Grada Karlovca, Veleučilište u Karlovcu
KA-MATRIX s partnerima ove subote održava najveću raspravu do sad o karlovačkoj gradskoj jezgri. Rasprava je dio deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja o mogućim prioritetima revitalizacije Zvijezde – rekonstrukcija tvrđave, rekonstrukcija Trga bana Josipa Jelačića, ulaganje u Radićevu ulicu ili oživljavanje Kineske četvrti – i predstavlja možda i najveće uključivanje građana u odlučivanje o gradskoj jezgri otkako se raspravlja o njezinoj revitalizaciji.

Raspravi prethodi opširno anketiranje u koje je do sad uključeno gotoov tisuću građana Karlovca. Od tog broja, više od stotinu je do trenutka pisanja najave potvrdilo dolazak na subotnji događaj. Vezano za deliberativni proces u Karlovcu boravi i James Fishkin sa suradnicima. Ovaj profesor s američkog sveučilišta Stanford, voditelj Centra za deliberativnu demokraciju koji je razvio deliberativnu metodu ispitivanja javnog mnijenja, sudjelovat će na raspravi zajedno s građanima, donositeljima odluka i stručnjacima.

Na raspravi će sudjelovati kao stručnjaci Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, arhitekt Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe, sa zamjenicom Agencije ekonomisticom Valerijom Vuković, povjesničar umjetnosti Igor Čulig, kustos Gradskog muzeja Karlovac, pravnica u tvrtki Inkasator Brankica Dejanović, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca arhitektica Martina Furdek-Hajdin, arhitekti Petra Jurčević i Vladimir Petrović iz Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, povjesničarka Sanda Kočevar s Veleučilišta u Karlovcu, kao i prodekanice te visokoškolske ustanove Nina Popović, dekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Lidija Kos Stanišić, suradnik na izradi Urbanističkog plana uređenja Zvijezda sociolog Vladimir Lay, arhitekt Boris Morsan iz Udruge za zaštitu i razvoj prirodne i kulturne baštine Karlovca, ravnateljica Glazbene škole Karlovac Snježana Mrljak, Krešimir Raguž iz Konzervatoskog odjela u Karlovcu, inžinjer zračnog prometa, građanski aktivist Domagoj Šavor, koordinator mreže udruga u nezavisnoj kulturi Kaoperativa, članica Odbora za obnovu i zaštitu Zvijezde Gradskog vijeća Grada Karlovca politologinja Marijana Tomičić te dekan Veleučilišta u Karlovcu ekonomist Branko Wasserbauer.

Pozdravne govore održat će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić, te profesor Fishkin.

Građani Karlovca odabrani slučajnim uzorkom raspravljat će u manjim skupinama i postavljati pitanja panelu stručnjaka i donositeljima odluka u plenarnim raspravama koje će moderirati televizijski voditelji Mislav Togonal i Daniela Trbović.

Deliberativno ispitivanje javnog mnijenja pruža priliku da građani izraze svoje stavove nakon što su imali prilike razmisliti, raspraviti i informirati se o temi ispitivanja. Ta metoda je od 1994. godine provedena više od 40 puta u više od 20 zemalja na šest kontinenata. Upečatljiv je primjer provedbe tog vrste ispitivanja javnog mnijenja u američkoj saveznoj državi Teksas, poznatoj po naftnoj industriji, u sklopu čega su se građani opredijelili za obnovljive izvore energije. Nakon toga je Teksas postao jedna od vodećih američkih saveznih država u korištenju energije iz vjetroelektrana. U ovolikom opsegu se deliberativno ispitivanje javnog mnjenja provodi prvi puta u Hrvatskoj.
………………….
Deliberativna rasprava se provodi u sklopu projekta “STAR VOICE: Karlovačko javno – civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre – Zvijezde” čiji je nositelj Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a partneri u projektu su Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Grad Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilište u Karlovcu.

Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fakulteta političkih znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *