Stencibility – festival ulične umjetnosti u Estoniji

MANIFESTOKA-MATRIX nastavlja s međunarodnom suradnjom: ove godine pratili smo aktivnosti festivala ulične umjetnosti i stickera Stencibility u estonskom gradu Tartu. Stencibility festival je nastao 2010. godina kako bi se u Tartu i Estoniji promovirala ulična umjetnost kroz dovođenje umjetnika iz drugih gradova i zemalja koji će trajno ostaviti radove na gradskim ulicama. Ekipa okupljena oko festivala i popratnih aktivnosti kojima promoviraju različite oblike street arta, a na prvom mjestu to su stencil – graffiti i sticker art, organizira i posebni festivalski podprogram SLÄP!.

__Tartu
Grad Tartu je rijetko je kome poznat kao centar ulične umjetnosti u ovoj baltičkoj zemlji. Drugi je grad po veličini u Estoniji a nalazi se 200-tinjak kilometara jugoistočno od prijestolnice Tallinn. Smatra se intelektualnim centrom Estonije, a uz institucionalnu kulturu ovdje je vrlo živa i nezavisna kulturna scena pa tako festival ulične umjetnosti Stencibility privlači brojne umjetnike iz zemlje i svijeta.
Stencibility festival sa svojim podprogramima gostuje i u drugim gradovima regije a ove godine sredinom rujna održana je izložba radova u Helsinkiju, u umjetničkom centru Pasilan Kaupunkitaidekeskus / Urban Art gallery.

 

__PROGRAM STENCIBILITY 2020: /12-22.06.2020./

PETAK | 12.06
19:00 SLÄP! međunarodna izložba naljepnica – virtualno otvaranje preko live streama na Stencibility Instagram

subota i nedjelja | 13-14.06
12-20:00 SLÄP! izložba – ispred gradske vijećnice Tartu

ponedjeljak | 15.06 – nedjelja | 21.06
SLÄP! mobilna izložba naljepnica u sticker kombiju na više lokacija u Tartu

subota | 13. – nedjelja | 21.06
Gostujući umjetnici oslikavaju zidove na različitim lokacijama u Tartu

subota | 20.06
19:00 Tartu Street Art Virtualna Aukcija, voditelji: Indrek Grigor i Sirla

__STENCIBILITY / SLÄP!

Ovogodišnje festivalsko izdanje održano je od 12. do 22. lipnja na više gradskih lokacija. Otvorenje Stencibilitya ujedno je održano i kao otvorenje podprograma trećeg izdanja međunarodne izložbe naljepnica SLÄP!. Program otvaranja izložbe je striman a unatoč situaciji organizirano je tradicionalno otvorenje uz disko glazbu, dim i šampanjac na kojem je sudjelovao festivalski tim i umjetnici, dok je zbog cijele situacije izostao veći party. Nakon toga šest estonskih umjetnika krenulo je s radom na ulicama Tartua: Edvard Von Longus, Kairo i mra.2k predstavljali su stariju školu dok su Stina, k2rte i Gutface predstavljali novu generaciju street artista.
Izložba naljepnica postavljena je u sticker-vanu koji je idućih dana parkiran na trgu ispred gradske vijećnice u Tartu.

Ovogodišnje festivalsko izdanje završilo je biciklističkim tourom i virtualnim obilaskom lokacija na kojima su radili umjetnici. Nakon toga održana je online aukcija radova na kojoj su prodavali radove koje su umjetnici donirali.

__promocija
Jedan od originalnih načina promocije Stancibility i SLAP festivala je mobilna sticker-art galerija za što je preuređen stari Ducato kombi u čijem se prostoru za prijevoz tereta održavaju pop-up izložbe. Kombi je i izvana u potpunosti oblijepljen naljepnicama koje su pristigle iz cijelog svijeta na otvoreni poziv za sudjelovanje.

Intervjui s umjetnicima, fotografije i drugi materijali povremeno se predstavljaju kroz fanzin o uličnoj umjetnosti. Do sad su izašla dva broja, a trenutno se radi na trećem. Svaki primjerak fanzina je jedinstven jer su ga radili sami umjetnici. Fanzini su nabavljivi kroz crowdfunding kampanju na platformi Hooandja.

__postfestum
Nakon službenog zatvaranja i aukcije festivalska izložba / sticker-van i umjetnici gostovali su u gradu Viljandi. To je bio prvi grad u okviru projekta “Kutsu tänavakunstnik oma linna” (“Invite a street artist to your town”), a sredinom kolovoza dio umjetnika sa Stencibilitya gostovao je u gradovima Narva i Rakvere gdje se oslikavao outdoor skate park.

__Helsinki
Festival je nakon programa u Tartuu i Estoniji sredinom rujna 2020. godine predstavljen u Helsinkiju u umjetničkom centru Pasilan Kaupunkitaidekeskus odnosno u Urban Art gallery. U Helsinkiju je postavljena izložba radova “Raw and beautiful – anarcho street art from Tartu” uz popratne programe koji su uključivali radionice, razgovore i prezentacije. Uz izložbu radova, fotografija i drugih predmeta u okviru izložbe mogli su se kupiti street art fanzini, kompleti naljepnica i printova. Posljednjeg dana izložbe održana je aukcija radova na kojoj su prodavani odabrani radovi koje su za tu namjenu donirali umjetnici s festivala.

__SLÄP! – sticker art festival

SLAP je pokrenut 2018. godine od članova Stencibility kolektiva s idejom promocije sticker arta kao podvrste ulične umjetnosti.
Osim široke međunarodne baze sticker umjetnika i entuzijasta koji svake šalju vlastite radove važan i prepoznatljiv dio izložbe je mobilna galerija u vidu stiker-kombija. U unutrašnjosti teretnog prostora nalazi se mini galerija koja je svakog festivalskog dana na nekoj novoj gradskoj lokaciji, a povremeno odlazi u obilazak drugih gradova u Estoniji. Ovogodišnji SLÄP! također je gostovao je u Helsinkiju.

SLÄP! predstavlja kulturu naljepnica, pokazuje njezinu raznolikost i vrijednost kao novog oblika umjetničkog izričaja. Prvi međunarodni poziv za sudjelovanje objavljen je 2018. godina i na njega pristiže 7 000 naljepnica, dok je 2019. godine taj broj narastao je na 11 000!
SLAP! je kroz tri godine ostvario suradnju s više od 300 umjetnika iz 35 zemalja koji su poslali preko 19 000 naljepnica! Nakon prijašnjeg sticker kombija / kamiona uređeno je novo vozilo čija unutrašnjost služi kao galerijski prostor s promjenjivim izložbama dok je izvana u potpunosti prekriven naljepnicama.
Organizatori pozivaju sticker fanove da se pridruže akciji, pošalju svoje radove za festivalsko izdanje 2021. godine, a ako slučajno gdje ugledaju kombi, bez razmišljanja zalijepe svoj rad.

__umjetnici

Edward Von Lõngus – zovu ga i Estonski Banksy i najpoznatiji je ulični umjetnik u Estoniji. Zapažen je svojim radom iz 2011. kad je nacrtao poznate estonske pisce Tammsaarea i Koidula kao beskućnike. Lõngus se voli poigravati s tradicionalnom kulturom dajući joj suvremen kontekst, nikad ne pokazuje vlastito lice, a njegov najskuplji rad prodan je za 13.050 €. Za potrebe fundraising kampanje donirao je svoj rad “Siil sudus”.

KAIRO je aktivna posljednjih desetak godina od kad razmišlja da svoje radove, uz rad u ateljeu, dijeli i na ulici.
Poznata je po svom šarenom i razigranom stilu, mnoštvu detalja, perspektivama i drugačijim pogledom na realizam. Navodno je u svom okrugu grafitirale sve elektro-ormariće.

Müra2000 je poznat po svojim vrlo detaljnim stencilima s industrijskim temama, ljubavi prema automobilima, buldožerima, avionima. Njegov stencil koji predstavlja kako rovokopač uništava Tallinn Art Hall postavljen je u Umjetničkoj muzeju KUMU u Tallinu.

k2rte je ilustratorica, radi noću i pije puno kave. Najviše njezinih radova može se vidjeti na ulicama Tartua i Viljandija. Inspirira ju psihodelična SF umjetnost 1970.-ih anime, stripovi i priroda. k2rte se nije zadržala samo na stencilima pa radi i naljepnice, crta po različitim materijalima, tenisicama, papiru, platnima…

Ingmar Jarve – Gutface – umjetnik iz Tallina koji često radi i u Tartu. Najčešće radi ilustracije i u tom smjeru naginju i njegovi ulični radovi koji se ističu posebnom kompozicijom, formom, simbolizmom i mitološkim motivima koji ponekad nalikuju tattoo flashevima.

Stina Leek je mlada umjetnica, osnivačica umjetničkog kolektiva Ajuokse (Brain Vomit) i organizatorica underground umjetničkih okupljanja. Rad joj je prepoznatljiv po debelim zakrivljenim linijama i istaknutim očnim jabučicama. Uličnu umjetnost smatra komunikacijskim alatom bez direktnog kontakta s gledateljima/publikom. U svakom slučaju jedan potpuno nov i drugačiji pristup uličnom umjetničkom izričaju.

__LINKOVI
stencibility.eu
instagram.com/stencibility/
instagram.com/edwardvonlongus
instagram.com/helsinkiurbanart/

KA-MATRIX zahvaljuje na suradnji i informacijama jednoj od voditeljica festivala, Sirje Joala aka Sirla i cijelom Stencibility art kolektivu.

Pregled festivala Stencibility nastao je uz potporu Zaklade Kultura Nova.

BROŠURU možete pogledati i preuzeti na sljedećim linkovima ISSUU i ARCHIVE.ORG

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *