Projekt Suradnjom i praksom do održive zajednice nastavlja se modulom Menadžment volontera kroz krizno volontiranje

Radionicom Prikupljanje i izobrazba volontera za krizne situacije nastavljen je drugi dio projekta Suradnjom i praksom do održive zajednice koji KA-MATRIX provodi u partnerstvu s udrugama Eko PAN i Avadhuta. Radionicom su sudionici, članovi/ice karlovačkih udruga civilnoga društva nastavili s radom na prethodno provedeno mapiranje potreba lokalnih zajednica u kriznim situacijama. Rezultati mapiranja objedinjeni su u pismu s preporukama za postupanje u kriznim situacijama koje je predano predstavnicima lokalnih i županijskih vlasti na Međunarodni dan civilne zaštite 1. ožujka 2022. godine.

Tijekom projektnog modula Menadžment volontera kroz krizno volontiranje, sudionici razmjenjuju iskustva i znanja iz djelovanja tijekom pandemije i potresa kako bi unaprijedili organiziranje volonterskih aktivnosti i upravljanje volonterima uvođenjem inovativnih alata i mehanizama za razvoj kriznog volontiranja na lokalnoj razini. Volontiranje u kriznim situacijama zahtjeva prilagođene oblike rada i koordinaciju volontera. Mnoge organizacije koje imaju i koordiniraju volontere, nemaju uspostavljene čak ni osnovne pravilnike i odredbe unutar svojih organizacija, što otežava situaciju kada se pojavi kriza. Zbog manjka koordinacije često nastaje kaos što otežava pravodobnu i primjerenu pomoć od strane građana što se moglo čuti iz primjera karlovačkih volontera koji su sudjelovali u otklanjanju šteta nastalih potresom u Petrinji.
Drugi projektni modul sastoji se od radionica kroz koje će sudionici izraditi plan kriznog volontiranja te organizirati javni okrugli stol na temu kriznog volontiranja s gostima iz organizacija i službi koje djeluju u ovom području kako bi se razmijenile informacije i pozitivne prakse s terena.

Projekt Suradnjom i praksom do održive zajednice započeo je krajem 2021. godine s ciljem informiranja i povezivanja lokalnih organizacija civilnog društva na području Karlovca i Karlovačke županije kako bi se pravovremeno i učinkovito odgovorilo na potrebe zajednice u kriznim situacijama.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Projekt „Suradnjom i praksom do održive zajednice“ UP.04.2.1.11.0583 sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 474.563,71,00 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda (85%) 403.379,15 kuna. Partneri na projektu su Avadhuta – udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života i PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Molimo da nas za sva dodatna pitanja kontaktirate na denis@ka-matrix.hr ili telefon: 091 2227 091.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX.
Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost udruge KA-MATRIX i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *