Vitar Drinković: Tranzicija / interaktivna prostorna instalacija

18.03.2023. 19:00 galerija ZILIK Karlovac ///
Koncept Tranzicija sastoji se od nekoliko segmenata – umjetničkih radova potaknutih globalnim promjenama u društvu posljednjih godina. Radovi se baziraju na tranziciji prema digitalnoj i 3D tehnologiji, a razmatraju granice stvarnog svijeta i virtualnosti. Radovi su produkt istraživanja i prilagodbe digitalnoj tranziciji. U okviru ovogodišnjeg gostovanja u Karlovcu predstavljamo radove Heart Tube 2.0, Emoticoin, Nemir i ZOOM.

FACEBOOK >>> https://www.facebook.com/events/879757916442136

Instalacijom Tranzicija umjetnika Vitra Drinkovića započinje ovogodišnji program Nova kultura _ Hibridni grad .023. Instalacija je usmjerena na istraživanje novih načina komunikacije i percepcije kroz interaktivne aparate – izume koji stvaraju novi način gledanja na svakodnevni život.

Instalacija u galeriji ZILIK uvod je u program 2023. godine koji istražuje odnose prostora i publike i njihove transformacije kroz umjetničke koncepte.

>>> Autor o radovima
HEART TUBE – interaktivna instalacija prenosi otkucaje srca do dvije osobe u izložbeni prostor u realnom vremenu. Skulptura istražuje ljudsku komunikaciju i međusobnu povezanost kroz jednostavan biološki proces, fokusirajući se na srce kao organ izrazito osjetljiv na vanjske podražaje i unutarnje procese (misli, emocije, itd.). Otkucaji srca svaku fiziološku i psihičku promjenu čine trenutnom, izravno i nesvjesno vidljivom – kroz odstupanja u ritmu. Eksperimentirajući sa sučeljem tehnologije i biologije, rad spekulira o mogućnostima stvaranja novih, drugačijih načina komunikacije i percepcije – onih koji se temelje na neposrednosti i nekontroliranim biološkim procesima.
EMOTICOIN – rad je inspiriran blockchain / NFT / kripto tehnologijom. Umjetnik je zapazio da trgovinom kriptovalutama u velikoj mjeri utječu emocije tj manipulacija emocijama jednog prosječnog ulagača, a to se reflektira na promjene vrijednosti. Umjetnik je istraživao mogu li ljudske emocije direktno utjecati na vrijednost imaginarne kripto valute.
NEMIR – 3D simulacija istoimenog rada u nastajanju koji ilustira nemogućnost odmora, odmaka od problema i stalnu izloženost stresu.
ZOOM – interaktivna instalacija koja utjelovljuje strahove građana u vremenu korona – krize i potresa, od zdravstvenog stanja do ekonomske neizvjesnosti i psihoze u društvu.

>>> Vitar Drinković
Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija boravi jedan semestar na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Godine 2014. završava magisterij animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje za vrijeme studija sudjeluje u razmjeni studenata na London Metropolitan University, Engleska.
Ostvario je dvadeset i pet samostalnih izložbi, osam skulptura u javnom prostoru, sudjelovao na četrnaest umjetničkih radionica. Izlagao je na pedeset i devet skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.
Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine.
Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti kroz stvaranje interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje često služe kao posrednici u komunikaciji između ljudi. Namjera je istražiti i stvoriti novi kontekst, “uvjete” za drugačiju osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice.
Član HDLU-a I HZSU-a.

>>> Organizira i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad .023 uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske , Grada Karlovca, Karlovačke županije uz suradnju s Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *