Instalacija Iza granica / Tkivo u Galeriji Siva

iza_granica_150četvrtak, 30.11.2017. 19:00 Galerija Siva, Pierottijeva 11, Zagreb
U zagrebačkoj Galeriji Siva predstavljena je instalacija karlovačkog umjetnika Ranka Ajdinovića: Iza granica. Instalacija je otvorena u četvrtak 30. studenog, a postav se može pogledati do srijede 5. prosinca, od 17.00-20.00 sati.

Instalacija Iza granica predstavljena je prvi puta prije dvije godine u okviru programa udruge KA-MATRIX Nova kultura _ Hibridni grad u Karlovcu, a gledatelji su je mogli vidjeti i 2016. godine kao dio scenografije suvremene plesne predstave Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! Ovo je prvo izlaganje van Karlovca.

Instalacijom umjetnik propituje interakciju publike u javnom prostoru tako da i sama može sudjelovati u djelu ostavljajući ili pišući poruke, ili ulazeći u rad. Instalacija poziva da se gledatelj samostalno uključi u promišljanje umjetničkog rada. Ajdinović ovim radom istražuje reakcije publike na djelo bez obzira o mjestu postavljanja, bilo da se radilo o javnom otvorenom prostoru, ulici, ili zatvorenim galerijskim kontroliranim uvjetima. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju.

U sklopu otvaranja instalacije nastupio je mladi glazbenik Luka Selman premijerno predstavivši svoj novi ambient/noise/industrial projekt Tkivo. Selman je već nastupao s Ajdinović na premijeri Iza granica 2015. godine.
Uz autora, Ranka Ajdinovića, postavljanje instalacije Iza granica i popratni program potpisuje produkcijski tim udruge KA-MATRIX.
Za izbor prvog gostovanja instalacije izvan Karlovca odabran je upravo prostor galerije Siva koju vodi udruga Attack s kojom KA-MATRIX posljednjih nekoliko godina redovito surađuje. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Smještena je prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane supkulturnih kolektiva unutar AKC-a prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada ne bi li postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih, društvenih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada.
Ideju za otvaranje ovakve galerije i osnivanje autonomnog centra pojasnila je jedna od pokretačica, Sanja Burlović iz udruge Attack:
– Specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne supkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su Galeriju Siva oformili 2012. godine. Bez obzira na to da je nastala od strane jedne supkulturne skupine, galerija nije programski ograničena. Kroz programe cilj je afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Program galerije zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu.
Jedan od takvih programa upravo je i ova izložba / instalacija u kojoj su spojeni umjetnici koji primarno dolaze iz različitih oblika i žanrova umjetničkog izričaja što je i bila jedna od namjera organizatora.

O autoru:

Ranko Ajdinović zainteresiranost prema likovnoj umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu prepoznaje još u ranom djetinjstvu. Umjetničku karijeru započinje 2008. Način na koji se izražava je multimedijalan. Uglavnom radi u svom studiju u Karlovcu, iza sebe ima deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Neki od njegovih radova nalaze se kod poznatih kolekcionara kao što je Zbirka Krajačić u Hrvatskoj, De De Bridgewater dvostruka osvajačica Grammy-a, te u mnogim privatnim kolekcijama u Parizu, New Yorku, Veroni, Kreti, Kaliforniji, Washingtonu, Amsterdamu, Havajima.

Ajdinović upravo završava Art house College of Visual Arts u Ljubljani.

Do sad je izlagao:
Words dance publishing 2017, Pennsylvania, USA;
Magazin Living, 2016
Instalacija / scenografija “Iza Granica“, plesna predstava Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! 2016, Karlovac
Street art Karneval (grupna izložba), 2015, Pula, Duga Resa, Zagreb
Grupna Izložba, Galerija Siva, Zagreb, 2015
Instalacija u otvorenom javnom prostoru “Iza Granica“, 2015, Karlovac
Samostalna izložba 2015 Poslovni centar Zavrtnica, Zagreb
Samostalna izložba, 2014, Umag
Kunstbunker art festival, Duga Resa, 2013
Instalacija “Sve je unutra”, Nepokoreni grad art festival, Karlovac, 2013
Izložba “Ciklus svjetlosti”, 2013, Knjižnica Voltino, Zagreb
Izložba “Ciklus svjetlosti”, prosinac 2012., Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac
Izložba, kolovoz 2012., Knjižara RiBook, Rijeka
Instalacija ” Čovjek svjetionik “, srpanj 2012., Šetalište dr. Franje Tuđmana, Karlovac
Izložba “Promjene”, travanj 2012., Galerija Studentskog centra, Karlovac

Linkovi:
http://www.ranko-ajdinovic.com/
https://www.facebook.com/rankoajdinovicart/
https://www.instagram.com/ranko_ajdinovic_artist/?hl=hr

Facebook event
TKIVO Bandcamp https://circleofserpents.bandcamp.com/releases

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski je podržana od strane Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *