Izložba Grad na drugi pogled u ZILIK-u

25.1.2018. četvrtak u 19:00 sati. Galerija Zilik. Radićeva 13, Karlovac ///
Prošlogodišnji karlovački dio projekta Grad na drugi pogled udruge PUNKT završava izložbom u galeriji ZILIK.

Projekt se odvijao od listopada 2017. godine do siječnja 2018. godine kroz suradnju s Galerijom Zilik, Gradskim muzejom Karlovac, Kinoklubom Karlovac, udrugom KA-MATRIX i Knjižnicom za mlade, karlovačkim osnovnim i srednjim školama te kroz suradnju s umjetnicima odnosno mentorima na projektu Rokom Crnićem, Borisom Greinerom, Martinom Meštrović, Nives Sertić, Melitom Spahić i Sašom Šimpragom. Izložba će biti otvorena od 26.1. do 9.2.2018.

Radno vrijeme galerije ZILIK je ponedjeljak do subota 16:00 – 20:00 sati

IZLAGAČI: Učenici OŠ Grabrik, Gimnazije Karlovac, Ekonomsko-turističke škole Karlovac i Učeničkog doma Karlovac, umjetnici Roko Crnić, Boris Greiner, Martina Meštrović i Nives Sertić

///

Gn2p je višegodišnji putujući interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, produkciju city-specific radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih kroz video radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je strateški namijenjen umrežavanju sudionika projekta i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u njihovom lokalnom kontekstu.
Projekt obuhvaća umjetničke produkcije i radionice s učenicima lokalnih osnovnih i srednjih škola pod vodstvom lokalnih umjetnika koji svojim radom i mentorstvom učenicima približavaju vlastite kreativne procese. Kroz dijalog učenika i mentora-umjetnika na radionicama se realiziraju radovi u mediju videa, i to kreativnim korištenjem sveprisutnih multimedijalnih gadgeta . Tako učenici kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima aktiviraju “drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti.

Pored video radionica održana je i aktivistička radionica pod vodstvom Saše Šimprage na kojoj je osnovana aktivistička grupa Karlovačka pozitiva te radionica pokreta pod vodstvom Melite Spahić i Nives Sertić, rezultati kojih će također biti predstavljeni u sklopu izložbe.

Rezultati višemjesečnog procesa odnosno radovi umjetnika i učenika u Galeriji Zilik grade multimedijalnu ambijentalnu cjelinu građenu od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad Karlovac ili neke njegove segmente i problematike, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno kao i mentalno umetanje vlastitih vizura. Grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, a galerijski prostor sudjelovanjem markira i postaje bliskim i poznatim.

////

Impressum:
Organizacija i produkcija: Platforma za unapređenje kulture – PUNKT
Partneri: Gradski muzej Karlovac, Galerija Zilik, Kinoklub Karlovac, Udruga KA-MATRIX, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić
Kustosica i voditeljica projekta: Tanja Vujasinović

Projekt podržali:
Ministarstvo kulture, MZOS, Zaklada Kultura nova, HAVC, Grad Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *