Otvoren TV WALL u galeriji ZILIK

Udruga KA-MATRIX protekle je subote, 18. studenog, u karlovačkoj galeriji ZILIK postavila i otvorila multimedijsku instalaciju TV WALL. Radi se o instalaciji sastavljenoj od dvadesetak CRT televizijskih prijemnika na kojima se emitiraju snimke i zvukovi nastali tijekom ovoljetne umjetničke rezidencije održane u Karlovcu. Instalaciju su otvorili i predstavili Denis Mikšić (KA-MATRIX) i Dina Gligo iz zagrebačke umjetničke organizacije Format C. Instalacija je postavljena u okviru cjelogodišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 023, a nastavak je suradnje KA-MATRIX i Format C kroz produkciju Free/Libre Art Glitch – FLAG rezidencijalnog programa. Tema ovogodišnjeg FLAG-a bili su zvuk i audio modifikacije, a aktivnosti su provedene kroz dvije etape.

Na otvorenju izložbe instalacije okupljenima su se obratili Dina Gligo i Denis Mikšić.
Mikšić je spomenuo kako se ovom instalacijom nastavlja suradnja koja je započela 2016. godine programom na Maloj sceni Hrvatskog doma. Godine 2018. godine postavljena je prva verzija instalacije TV WALL otkad je osim u Karlovcu gostovala i u Puli, Rijeci, Čakovcu, Dugoj Resi i Zagrebu. Zanimljivost ove instalacije sastavljene od dvadesetak CRT televizijskih prijemnika je modularnost, edukacijski potencijal spajanja analognih uređaja s kraja 20. stoljeća s novim digitalnim uređajima i formatima te retro-estetski moment. Televizijski uređaji koji su nekad bili središte okupljanja cijele obitelji postaju sredstvo za prezentaciju audio – vizualnih radova, ali i instalacija u javnom prostoru čime im se daje nova javna, umjetnička namjena.
Dina Gligo naglasila je kako se radi o jednom od globalno najdugovječnijih programa vezanih za glitch umjetnost. Format C je pokrenuo festival Fu:bar kojim tematizira umjetnost elektroničke greške, a koji iduće godine obilježava desetljeće djelovanja i koji se veže na karlovački program FLAG, kroz spajanje programa, produkcije / tehnike i umjetnika.
Autori izložbe i instalacije također su spomenuli kako ih pri izradi radova i provedbi programa zanima pojava smetnji u elektroničkom zapisu te načini i mjere upravljanja / moduliranja elektroničkim / digitalnim zapisom, odnosno trenutak nastanka nenamjerne greške.

Audio i video materijale predstavljene instalacijom snimali su Dina Gligo, Denis Mikšić, Antonio Krstić i Vedran Gligo u pogonima Tvornice turbina Karlovac pod vodstvom zagrebačkog multimedijskog umjetnika Tina Dožića; video je za projekciju pripremio Denis Mikšić dok izradu skripte za audio emitiranje potpisuje Vedran Gligo.
Prikupljeni audio i video materijali će osim kao dio instalacije TV wall biti postavljeni i za slobodan mrežni download te će se koristiti kao soundtrack glitch dokumentarnog filma u zajedničkoj produkciji ekipe Formata C i udruge KA-MATRIX.

Instalaciju TV Wall organizira KA-MATRIX – udruga za društveni razvoj u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C u okviru programa Nova kultura_Hibridni grad 023. i Fubar uz potporu Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH, Karlovačke županije, Grada Karlovca, Grada Zagreba i pomoć Dječjeg doma Vladimir Nazor.

Produkcijska ekipa:
vodstvo snimanja: Tin Dožić
snimanje: Dina Gligo, Tin Dožić, Denis Mikšić, Antonio Krstić
audio obrada: Dina Gligo, Tin Dožić, Denis Mikšić, Bobo, Vedran Gligo
video produkcija: Denis Mikšić
audio programiranje: Vedran Gligo
izložbeni postav: Denis Mikšić, Bobo, Dina Gligo, Vedran Gligo
produkcija: KA-MATRIX i Format C

~~~

foto: KA-MATRIX

Instalacija se može pogledati u galeriji ZILIK radnim danom od 17:30 do 19:30 te van navedenog vremena uz prethodni dogovor i najavu.
Za više informacija o programu molimo da nas kontaktirate putem elektroničke info@ka-matrix.hr pošte ili telefonski na 095 4446880

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *