Prva godišnjica KAoperative

karlovac nezavisna kultura KarlovacPovodom prve godišnjice rada, nastavka suradnje sa zakladom Kultura Nova i objavljivanja videa Operacija: Mala Scena mreža udruga KAoperativa objavila je pregled prošlogodišnjeg rada.

Promotivni film, uz dokumentiranje aktivnosti na maloj Sceni Hrvatskog doma, govori i o potrebi postojanja i održivosti centra namijenjenog nezavisnoj kulturnoj sceni.

Tijekom 2013. godine novoosnovana mreža KAoperativa okupila je većinu relevantnih aktera na karlovačkoj nezavisnoj kulturnoj sceni koji su se bavili sljedećim pitanjima, temama i aktivnostima:

Veljača 2013. – otvoreno pismo povodom uređenja kluba Male scene Hrvatskog doma kojim smo javnosti skrenuli pažnju na netransparentan proces obnove dijela Hrvatskoga doma što je rezuliralo neadekvatnim uređenjem prostora. Nastavkom na navedenu reakciju tijekom idućih mjeseci započeo je kontinuirani proces komunikacije s više odjela unutar gradske uprave vezan za daljnju namjenu Hrvatskog doma i pokretanje Centra za nezavisnu kulturu.

Travanj 2013. – organiziranje javne tribine o potrebi uspostavljanja i otvaranja karlovačkog Centra za nezavisnu kulturu i mlade u Hrvatskom domu na kojoj su sudjelovali gradonačelnički kandidati na lokalnim izborima, predstavnici političkih stranaka, medija, organizacija civilnoga društva i zainteresirana javnost. Na tribini je ujedno i predstavljena i Deklaracija o namjeri podržavanja i razvijanja nezavisne kulturne scene u Karlovcu koju su potpisali kandidati za gradonačelnika ispred gradskih središnjica svojih političkih stranaka (HSP, SDP, Naprijed Karlovac).

Svibanj-prosinac 2013. – sudjelovanje u izradi Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca kroz rad predstavnika organizacija članica mreže u radnoj grupi, radionicama za građanstvo, te kroz komentare i prijedloge na nacrt strategije.

Rujan-studeni 2013. – priprema, izdavanje i predstavljanje Operanduma, javnog dokumenta o stanju nezavisne kulture u Karlovcu i potrebnim koracima za njeno unaprjeđenje. Operandum sadrži kratki presjek stanja nezavisne kulturne scene u Karlovcu unazad desetak godina, definira značajne aktere u nezavisnoj kulturi te daje konkretne preporuke za poboljšanje trenutnog stanja.

Prosinac 2013. – članice mreže pripremile su i održale dvodnevni program Operacija na Maloj Sceni Hrvatskoga doma. Programom se, uz predstavljanje Operanduma i aktivnosti karlovačkih udruga, pokazalo u kojoj mjeri novoobnovljeni prostor zadovoljava namjenu te koje su tehničke nadopune još potrebne kako bi se uklonili nedostatci. Objavljivanje javnog dokumenta Operandum i javnog događanja Operacija bilo je popraćeno medijskom kampanjom u suradnji sa Savezom udruga Klubtura kroz program Centara znanja. Medijska kampanja odvijala se na društvenim mrežama, obuhvatila je lokalne elektroničke medije te druge kanale.

Ožujak – studeni 2013. – organiziranje i provedba više studijskih putovanja za predstavnike s lokalne nezavisne kulturne scene (Zagreb, Pula, Split)

Kontinuirano kroz 2013. – sudjelovanje u radu više nacionalnih mreža i projekata (Savez udruga Klubtura, Hrvatski filmski savez, Youth Cinema Network, Nomad Dance Academy RH)

KAoperativa s početkom 2014. godine broji deset organizacija – članica, a nositelj projekta je udruga mladih Poluga. KAoperativu čine sljedeće organizacije: Poluga, KA-MATRIX, Carpe Diem, Studio 8, Free Dance, Izvan fokusa, Kino klub Karlovac, Kajda, Eko PAN i PolKA.

Mreža KAoperativa nastavit će zagovarati bolje uvjete za rad, razvoj i razumijevanje potrebe za postojanjem nezavisne kulturne scene u Karlovcu i prenamjenu i korištenje javnih prostora u kulturno-društvene namjene, te nastaviti surađivati s lokalnom upravom i drugim organizacijama, inicijativama i mrežama na nacionalnoj razini.@

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *