Radionica tonskog snimanja u Hrvatskom domu

music is in the air toovarpetak i subota, 11./12.04. Mala Scena Hrvatskog doma, Karlovac
Otvoren je poziv za radionicu tonskog snimanja Music is in the Air koja će se održati na maloj sceni Hrvatskoga doma u petak i subotu, 11. i 12. travnja.

Voditelj radionice je pulski glazbenik i producent Marko Grbac Knapić.
Radionica se provodi u okviru projekta udruge KA-MATRIX “Nova kultura – hibridni grad .014”.

Tijekom prvog dana polaznici radionice će snimati “zvuk prostora/soundscape” zgrade Hrvatskoga doma. Zvuk će se potom analizirati i obrađivati u računalu da bi se na kraju drugog dana, u večernjim satima, od 21:00 sati koristio za live A/V performans / instalaciju ispred male scene Hrvatskoga doma.

Prijave za radionicu pošaljite na info@ka-matrix.hr ili mobitel 095 444 6880.

Sudjelovanje na radionici je slobodno, a poželjno je predznanje u tonskom snimanju, obradi zvuka i live nastupima.

Zvučni zapisi koji će nastati na radionici kao i snimka A/V performansa biti će potom objavljeni na internetskoj stranici archive.org od kud će se moći slobodno preslušavati i downloadati.

Radionica i performans održavaju se kao dio projekta Nova kultura – Hibridni grad .014 uz potporu zaklade Kultura Nova, Karlovačke pivovare, Ministarstva kulture i Grada Karlovca.

Radionica i AV performans MUSIC IS IN THE AIR

Projekt “Music is in the air” nastao je kao proizvod višegodišnjeg proučavanja zvuka u prostoru, kroz snimanje i obradu. Takav audio zapis se zove zvučna instalacija ili “soundscape”. Koncept soundscapea zasniva se na spoznaji da svaki prostor ima svoje specifično akustično okruženje, a mogu ga činiti svi zvukovi koji se nalaze oko nas bilo da su prirodnog, urbanog, industrijskog, ljudskog ili bilo kojeg drugog porijekla.
Na radionici polaznici će se upoznaje s mogućnostima “snimanaja zvuka prostora” i pripremi zvučnih zapisa u audio programu Ableton. Kompozicija (soundscape) koja će nastati za vrijeme trajanja radionice biti će jedistveni zapis interakcije muzičara (kompozitora) i prostora.

Program i satnica radionice

1. Snimanje zvukova prostora, petak, 11.4. od 16:00 sati (mala scena / Hrvatski dom)
Namjera je naučiti slušati prostor u kojem se nalazimo, te snimiti zvukove prostora koji će se potom analizirati u glazbenom programu. Za ovu priliku napraviti će se zvučni i video zapis unutrašnjosti Hrvatskoga doma.

2. Stvaranje, subota 12.4. od 11:00 sati (mala scena Hrvatskoga doma)
Snimljeni audio materijali poslužiti će za stvaranje nove kompozicije koristeći tehnike obrade zvuka i sampliranja u audio program “Ableton”.

3. Izvedba (Mala Scena), subota, 12.04. od 21:00 sati (mala scena Hrvatskoga doma)
Novonastala kompozicija izvesti će se uživo na prostoru ispred kluba mala scena Hrvatskoga doma (u slučaju lošeg vremena u prostoru kluba). Nastup će biti jedinstvena interakcija prostora i glazbenika koji daje trenutnu sliku vremena i prostora, a biti će popraćen vizualizacijama također snimljenim u prostoru .

o voditelju

Voditelj radionice je Marko Grbac Knapić, producent, glazbenik i istraživač zvuka kojem računalni programi služe kao platformaza snimanje, komponiranje i izvođenje glazbe u različitim formatima (plesna, ambientalna, kazališna, filmska glazba i zvučne instalacije). Kao instruktor i voditelj održao je niz radionica rada s glazbenim audio programima. Proteklih dvadesetak godina aktivan je u umjetničkim zajednicama u Italiji, Češkoj i Nizozemskoj i jedan je od prvih umjetnika koji je 1998. godine ušao u nekadašnju pulsku vojarnu Karlo Rojc.
Surađivao je s Teatrom dr.Inat (HR), Frankfurt Playground Collective (DE), Ninja tune rec. (UK), Prog as a frog (NL), Istarskim narodnim kazalištem (HR), Forgotten fish memory orchestra (NL), te brojnim domaćim i međunarodnim kolektivima i samostalnim umjetnicima. Iza sebe ima više od 350 koncerata, filmske i kazališne glazbe, četiri službena LP-a, više zvučnih instalacija i dvije nagrade u filmskoj i scenskoj umjetnosti .
Trenutno je aktivan na projektima “Greenscreen” (psytrance), “Too-faar” (ambientalna glazba), “Toovar” (dnb), “Manig” (jazz-dnb duo sa bubnjarom Marcom Quarantotom), “Les chattes noires” (jazz duo sa gitaristom Igorom Mihovilovićem) i “M.G.K.” (glazba za scensko okruženje i zvučne instalacije).

o projektu
 Nova kultura – hibridni grad .014

Kroz projekt Nova kultura – hibridni grad .014 u Karlovac se dovodi više različitih programa i umjetnika koji se na interdisciplinarni način bave pitanjima prostora / urbanizma, suvremene kulture i medija.
Projektom se želi ukazati na mogućnosti vraćanja u funkciju postojećih ili povremenu i/ili stalnu prenamjenu drugih javnih prostora za programe nezavisne kulture. Ponajprije se to odnosi na zgradu Hrvatskoga doma koja je detektirana kao najpodesnije mjesto za različite izvedbene aktivnosti i programe edukacije, prezentacije, rezidencijalnih gostovanja i društvenog aktivizma.
Programi povezuju aktivno promišljanja prostora / urbanizma, umjetnike i stručnjake iz više hrvatskih gradova i lokalnu civilnu i kulturnu scenu uz uključivanje javnih ustanova i javne uprave.
Projektom se također želi i potaknuti aktivno zagovaranje i djelovanje za korištenje javnih prostora u društvene i kulturne svrhe kako bi se doprinijelo razvoju lokalne zajednice.

Radionica i performans održavaju se kao dio projekta Nova kultura – Hibridni grad .014 uz potporu zaklade Kultura Nova, Karlovačke pivovare, Ministarstva kulture RH i Grada Karlovca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *