Izložba fotografija Naslijeđe borbe u Rijeci

naslijedje borbe rojc pula ka-matrix škatula08.05. Palach / Tunel, Rijeka
Rezultati uspješne akcije fotodokumentiranja antifašističkih spomenika u Puli, Rijeci i Karlovcu biti će predstavljeni na foto-izložbi koja će biti otvorena u četvrtak, 8. svibnja u galeriji studentsko-kulturnog centra Palach u Rijeci.

Predstavnici udruga su s polaznicima radionica obišli i fotodokumentirali preko 50 spomeničkih lokacija a u planu je i širenje projekta na na druge gradove i županije.

Nakon otvaranja izložbe posjetitelje očekuje popratni program koji se nastavlja u klubu Tunel nastupom zagrebačkog MuzikFantastique kolektiva koji za ovu priliku priprema prigodni audio-video set.

Projekt Naslijeđe borbe provode udruge Škatula iz Rijeke, KA-Matrix iz Karlovca, Monte Paradiso iz Pule i Info-zona iz Splita kroz platformu Clubture.

Ucrtane lokacije obuhvaćene projektom provjerite na Google Map i FB stranici https://www.facebook.com/pages/Naslijeđe-borbe/1477299425818978.

više o projektu

Projektom se želi propitati naslijeđe antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija, stanja i stvarne umjetničke vrijednosti postojećih objekata.

Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktivnosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada / županije.

Projekt se odvija u Puli, Karlovcu, Rijeci i Splitu kroz tri segmenta: otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu – dokumentiranja i označavanja lokaliteta na Google Map, izradu online galerije na FaceBook stranici te izložbu fotografija uz prateći program.

U ovom dijelu projekta želi se pobuditi interes kod mlađih generacija, ponajviše srednjoškolaca i studenata za pitanja kao što su očuvanje spomenika antifašizma kroz njima zanimljive metode te otvoriti sve aktualniju temu uz preispitivanje nasljeđa antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih ili demagoških prizvuka.

Projekt Naslijeđe borbe odvija se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade ‘Kultura nova’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *