Izložba i radionica fanzina na Udaru 2017

foxiinfoshop_transp04.10.2017. 17:00 Infoshop//MUZA//Haulikova 22
Osim koncertnih događanja na maloj sceni Hrvatskog doma u prostoru MUZA-e otvorit će se izložba fanzina uz projekciju filma o talijanskoj hardcore punk sceni 1980-ih.a kao popratni program izložbi održat će se otvorena radionica izrade fanzina.

Otvorenje izložbe je 4. listopada od 17:00 sati, a uz predstavljanje i domaćih fanzina koji su obilježili 1980.-te godine održat će se projekcija dokumentarnog filma Italian hardcore punk scene 1980.-89. i radionica izrade fanzina pod vodstvom Pavla Kocanjera.

Fanzini su oblik nezavisnog izdavaštva vezani za pojedine subkulturne scene, a iz njih je obično stajala jedna osoba ili tek manja grupa istomišljenika. U “vremenu prije interneta” fanzini su bili gotovo jedino sredstvo informiranja o događanjima na sceni, kanal za povezivanje i komuniciranje između aktera. Sa sadašnjeg gledišta imali su značajan utjecaj na društvo i zauzimaju posebno mjesto na nezavisnoj kulturnoj sceni. Izložba će tematizirati odnos između fanzina i glazbene scene vraćajući njihovo mjesto komunikacije u današnjoj situaciji kad je gotovo sva komunikacija okrenuta internetskim društvenim mrežama.
U okviru ovog dijela programa KA-MATRIX organizira radionicu izrade fanzina na koju se mogu uključiti svi zainteresirani, a tijekom koje će se napraviti festivalska tiskovina koja će kasnije biti distribuirana za vrijeme večernjih programa. Radionicu će voditi karlovački fotograf i višegodišnji suradnik na festivalu, Pavle Kocanjer.

Dokumentarni film Angela Bitonta, Giorgia S. Senesia i Roberta Sivilia Italian hardcore punk 1980.- 1989. govori o talijanskoj nezavisnoj kulturnoj i aktivističkoj sceni. U filmu je obrađen uspon talijanske scene u 80-ima koji uključuje klubove, sastave, izdavaštvo, odnose između aktera o čemu pričaju najvažniji akteri tih zbivanja kao što su Raw Power, Wretched, Negazione, CCM, Indigesti, Kina, Peggio Punx, Impact, Upset Noise. U 80-ima je na domaću ali i općenito nezavisnu europsku kulturnu scenu uvjetovala vrlo snažna talijanska mreža klubova, nezavisnih izdavača, etiketa i fanzina te glazbenih, umjetničkih i aktivističkih grupa. Fanzini kao G.D.H.C. i Attack, a osobito T.V.O.R. utjecali su na mnoge koji su prve izdavačke korake upravo imali kroz pripremu, tiskanje i distribuciju fanzina.

Udar groma 2017. realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Karlovca, pomoć Karlovačke pivovare, restorana Vami i udruga Infinitum i medijsko pokroviteljstvo Kaportala, Radio Studenta, PLANet magazina, perun.hr i Maldoror Metal Boxa.

Više o ovogodišnjem festivalskom izdanju potražite na Facebook eventu:

Ako želite više informacija o festivalu i popratnim događanjima molimo da nas kontaktirate na mail info@ka-matrix.hr ili mobitel 095 444 6880.
Akreditacije za novinare molimo i dalje slati na isti mail udargromafestival@gmail.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *