Izložba This Town Needs Posters

TTNP_Marcdemarc_7220.02.2018. 19:00 galerija Studentskog centra Karlovac, Ul. Frana Krste Frankopana 5
KA-MATRIX u suradnji s karlovačkim Studentskim centrom organizira izložbu THIS TOWN NEEDS POSTERS koja predstavlja pregled rada istoimenog autorskog tandema koji čine arhitekti i dizajneri SVEN SORIĆ i HRVOJE SPUDIĆ. Izložba se održava u programa Nova kultura _ Hibridni grad 018.

Dizajnerski dvojac This Town Needs Posters u Karlovcu će se predstaviti izložbom radova koji su uz dizajnersko – estetski pristup i svojevrstan odgovor na suvremenu opsesiju hi-tec dizajnom, a autore i publiku vraćaju u reciklažu starih, pomalo zaboravljenih grafičkih tehnika dajući im novi, suvremenom trenutku prilagođeni kontekst.
Iako se čini da plakati zbog široke primjene smart mobilnih uređaja i društvenih mreža nemaju više svoju ulogu kao nekad većina oglašivača, bilo da se radi o komercijalnim, institucionalnim ili nezavisnim, za promociju proizvoda i usluga i dalje koristi i ovaj kanal u okviru sveobuhvatnih propagandnih alata.

“This Town Needs Posters kontinuirani je projekt, ali i teza djelovanja istoimenog dvočlanog tima posvećenog analognim i manualnim tehnikama tiska. Tehnički ograničeni na male naklade, na jednostavan i čist grafički jezik, najbliže suradnike i mušterije nalaze najčešće na nezavisnoj kulturnoj sceni čiji su i dugogodišnji akteri. Počevši s koncertnim plakatom, koji je i dalje njihov najučestaliji medij, angažman se proširio na plakate za eksperimentalne filmove, naslovnice i pakiranja nosača zvuka, suradnje s drugim dizajnerima, te na nekolicinu samoiniciranih projekata. Od početka svog djelovanja prije pet godina, autori kontinuirano eksperimentiraju tehnika koje su im bile marginalno poznate ili su im se sa stjecanjem iskustva nametnule kao logičan nastavak procesa učenja. Formalno bez dizajnerskog obrazovanja, izuzev nekoliko sati vježbi tipografije u sklopu nastave na Arhitektonskom fakultetu kojeg su pohađali, naglasak stavljaju na hibridne tehnike i materijale koji se koriste pri izradi plakata, dok se informacija prenosi jasnim tipografskim kompozicijama.”

This Town Needs Posters je platforma za dizajn i ručni, analogni tisak. Djeluju unutar nezavisne glazbene i kulturne scene, a surađuju s domaćim i inozemnim izvođačima, organizatorima, klubovima od kojih su neki od značajnijih Močvara, Žedno Uho, SC, HDD\Dan D, AKC Attack. Na zagrebačkom Danu D 2014. godine nagrađeni su prvom nagradom žirija, te im je na beogradskom Mikseru 2015. dodijeljen Mikser Award. Držali su predavanja na SOS Dizajn Festivalu u Sarajevu, na festivalu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Fluid Design Forumu u Baru i Skopje Poster Festivalu.

Izložba njihovih radova do sad je postavljena u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Sisku, Subotici i Skopju a ovo im je premijerno gostovanje u Karlovcu.

Podsjećamo još jednom i na radionicu This Town Needs Posters koja će se u okviru ovog gostovanja održati u Karlovcu u Infoshopu (Haulikova 22) u subotu 17. veljače s početkom u 11:00 sati. Radionice su do sad održane na Danu D, u MSU Zagreb, na Fluid Design Forumu u Baru, na Danima kreativnih industrija u Dubrovniku i povodom 70 godina oslobođenja Zagreba.

Facebook event

Program Nova kultura _ Hibridni grad .018 provodi udruga KA-MATRIX uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *