Predavanje Društveno odgovorno upravljanje baštinom: Željeznički kolodvor Karlovac

zeljeznicki KAfotka 450ponedjeljak, 26.5. 18:00 Željeznički kolodovor Karlovac
U ponedjeljak organiziramo predavanje Društveno odgovorno upravljanje baštinom: Željeznički kolodvor Karlovac.

Početak predavanja na kojem će govoriti gost predavač dr. sc. Darko Babić  s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je u 18:00 sati u učionici Željezničkog kolodvora Karlovac. .

Kroz predavanje i razgovor s posjetiteljima želi se propitati povremeno ili stalno korištenje nekadašnjih industrijskih objekata u različite kulturno-društvene namjene uz pregled primjera dobre prakse iz Hrvatske i svijeta.
Upravljanje baštinom je primijenjena multidisciplinarna grana koja, ukoliko se ispravno razumije, nadilazi relacije svedene isključivo na izravnu ekonomsku isplativost (tj. isključivo financijsku profitabilnost). Suvremeno shvaćanje iste podrazumijeva uvažavanje svih društveno relevantnih faktora u određenom zadanom kontekstu, te posljedično osiguravanje izravno opipljive koristi kojom kvalitetno upravljanje baštinom doprinosi razvoju lokalne zajednice i društva u cjelini. Intervencija će s jedne strane izložiti suvremene ideje upravljanja baštine, dok će s druge kroz sasvim konkretne primjere demonstrirati dobre primjere društveno odgovornog načina upravljanja baštinom, posebice potencijala industrijske baštine.

Predavanje se održava u okviru projekta Nova kultura – Hibridni grad 014., organizira u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac i projektom Sagittarius Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za vrijeme izložbe Donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice postavljene u pokretnom muzejskom izložbenom vagonu na kolosijeku ispod postavnice Željezničkog kolodvora Karlovac, Banija.

Program Nova kultura – Hibridni grad 014. odvija se zahvaljujući potporama Zaklade Kultura Nova, Karlovačke pivovare, Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

o predavaču: Dr. sc. Darko Babić znanstveni je suradnik, viši asistent na Katedri za muzeologiju i upravljanje baštinom Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nacionalni je voditelj na 2 EU financirana razvojno-istraživačka projekta u području upravljanja i interpretacije baštine. Član je upravljačkog tijela Izvršnog odbora Međunarodnog komiteta za obrazovanje muzejskih djelatnika (ICTOP) Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM, pri UNESCO-u Pariz), nadzornog odbora Europske asocijacije za interpretaciju baštine, muzejski savjetnik Europskog Muzejskog Foruma, te predsjednik hrvatskog nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za muzeje (HNK ICOM). Povremeni je autor muzeoloških koncepcija, te redoviti recenzent i savjetnik baštinskih projekata.

fotografije: KAfotka.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *